Shepherds Pie – Taco style
4-6 portioner
- 1 kg skalad potatis
- 1/2 dl mjölk
- 25 gr smör- och rapsolja
- salt
- peppar
- 600 gr valfri färs (vegetarisk, kyckling, lamm, nöt, fläsk)
- 1 hackad lök
- 1 tsk olja
- 1 stor pressad vitlöksklyfta
- 3-4 msk tacokrydda – Recept HÄR
- 2 dl majs
- 100 gr riven ost
- Vatten
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Dela potatisen i mindre bitar, koka den i saltat vatten och vispa ihop den kokta potatisen till ett mos med mjölken och smöret. Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan.
Fräs färsen i en torr panna, tillsätt fettet, löken och vitlöken när färsen fått färg. Krydda med tacokryddan och spä med lite vatten. Låt koka ihop lite, spä med mera vatten till lagom konsistens – inte vattning, men heller inte helt torrt. Tillsätt majsen och låt puttra ihop.
Skeda eller spritsa moset runt kanten på en ugnssäker form. Lägg färsen i mitten, stör över osten och gratinera tills osten fått en fin färg, ca 15 minuter.
Servera med en fräsch sallad.
För er Viktväktare:
Points (kostprogrammet från 2025): 22 P för hela gratängen om man använder nötfärs, lättmjölk, smör- och rapsolja, riven ost max 10% och vår hemmagjorda tacokrydda.
Points: 47 P för hela gratängen om man använder kycklingfärs, lättmjölk, smör- och rapsolja, riven ost max 10% och vår hemmagjorda tacokrydda.
Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita – duifokus.se