Gazpacho – svalkande en varm sommardag
4 portioner
- 1 kg tomater
- 1 stor rödlök
- 1 röd paprika
- 1 chili
- 1 vitlöksklyfta
- 1 gurka
- 1 buljongtärning (umami el grönsaker)
- 1/2 dl hett vatten
- 1 1/2 dl iskallt vatten
- 2 msk balsamvinäger
- 1-3 tsk salt
- peppar
Garnering
- 200 gr skalade räkor
- 1 paket fetaost
- gurka
Gör så här:
Lös buljongtärningen i det heta vattnet. När den är helt upplöst tillsätts det iskalla vattnet, blanda om och ställ åt sidan.
Skala och dela löken i kvartar. Skär chili och paprika i mindre bitar. Mixa (helst i matberedare eller blender) lök, vitlök, chili och paprika till en slät “smet” och häll över i en stor skål. Lägg undan 1/4 av gurkan som ska användas till garnering. Dela resterande gurka i mindre bitar, mixa och häll över i skålen. Skär tomaterna i mindre bitar och mixa i omgångar tills alla är finfördelade och häll över även dessa i skålen. Tillsätt buljong och balsamvinäger, smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen ca 1 timme.
Garnera tex med finhackad gurka, skalade räkor och fetaost.
Tips! För helt växtbaserat utesluts räkorna och fetaosten.
För er Viktväktare:
Points: 2 P för hela satsen, lägg till P för ev garnering (fetaosten mm)
Personliga Points: 1 PP för hela satsen, lägg till PP för ev garnering (fetaosten mm)
Mitt WW: Grön 0, Blå 0, Lila 0 för hela satsen, lägg till SP för ev garnering (fetaosten mm)
SmartPoints Flex: Gazpachon är 0 SP Flex för hela satsen, lägg till SP för ev garnering (fetaosten).
Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita
Pingback: Matsedel v 31 – med sommarbonus
Pingback: Matsedel v 17
Pingback: Matsedel v 24