Du i Fokus
TeaterUpplevelser

Blåbärspaj och nakenchock på Scalateatern

skriv ut

Betyg: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Henrik Dorsins vurm för revy och kuplett är numera välkänd. I “Svenska Revyn – En nationell angelägenhet” har han och vännerna, Vanna Rosenberg och Johan Ulveson, inspirerats av svensk nationalromantik, folkkultur och svenska värderingar. Här bjuds på lite historia, mycket sång och fyndiga repliker, de avslöjar också lösningen på alla problem!

I den nya showen “Svenska Revyn – En nationell angelägenhet” har Henrik Dorsin skapat en rolig, fyndig och lärorik variant av historielektion om Sverige. Tillsammans med  Vanna Rosenberg och Johan Ulveson samt begåvade sångare och proffsiga musiker tar de oss med från Gustav Vasas tid fram tills idag. Här blåser man liv i svensk konst, sagor om tomtar och troll samt går igenom kungar genom åren. Lite blåbär klämmer man också in. Ackompanjerat av härliga dialekter, roliga kostymer, kulning och allsång. Allt genomsyras av våra svenska traditioner, men med en helt ny touch.

När Henrik Dorsin skulle skapa höstens show hade han som mål att väcka målningen “Grindslanten” till liv. Han ville även belysa den svenska historien, våra värderingar, folkdräkter och röda stugor. Att få plats med allt detta i en och samma föreställning låter smått omöjligt, men han lyckades. Men så blev det en lång föreställning också. Några av numren är väldigt långa och utdragna och ibland upprepningar på det föregående. Vi pratar mycket show för pengarna, hela 3 timmar. Vilket är något för länge i en bokstavligt talat het lokal. Det är kvalitet, inget snack om saken – bara lite för länge. Det kanske blir någon tavla för mycket. Uttrycket “kill your darlings” passar rätt bra i sammanhanget och kanske borde använts lite mer.

Mest minnesvärt är när Henrik Dorsin ger liv till konstverket “Midvinterblot” av konstnären Carl Larssons. Ett av konstnärens mest omdiskuterade, verk som förmodligen kommer bli än mer omtalat efter det här. Vi får se Dorsin naken. Kanske inte helt, men så nära man kan komma. Iklädd en beige kroppsstrumpa, utsmyckad med alla “detaljer”, utspelar sig en sällan skådad scen där Johan Ulveson gestaltar prästen på tavlan. Dialogen är nog inte riktigt vad konstnären hade tänkt sig men är oerhört rolig.

Vad gäller sång och skådespeleri så är Vanna Rosenberg en av de bästa. Ge henne vilken utmaning som helst och hon sätter det. Det spelar ingen roll om hon ska spela en uppblåst politiker eller blid mor, sjunga en vacker vaggvisa eller något rockigare – hon klarar allt. En stjärna helt enkelt! Henrik Dorsin älskar kupletter och riktigt lyser när han får framföra sina lite uppdaterade verk. Med intelligenta ordtvistar och knepiga passager känns de både traditionella och moderna på en och samma gång. Johan Ulveson minns vi kanske inte mest för sången, men han är komikens mästare. Ulveson behöver ofta inte ens säga ett ord, minspelet räcker för att publiken ska brista ut i skratt. Just i den här förställningen är han väldigt lik Halvan stundtals, särskilt när han spelar dalmas och snidar den önskade dalahästen som kommer ut som något helt annat.

Något vi tar med oss som en väldigt viktig lärdom från kvällen, är att blåbärspaj löser det mesta, men det är vaniljsåsen som är grejen. Kryptiskt? Kanske… Ni som sett föreställningen fattar, ni andra får helt enkelt boka biljetter och på plats få lösningen på alla världens problem.

“Svenska Revyn – En nationell angelägenhet” är en smart show med mycket för alla. Det är snyggt, galet och väldigt roligt. Några minuter kortare så hade det blivit full pott från oss. Revyn pelar på Scalateatern i Stockholm tom 22 februari 2025.


Text – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita – Bild – Andreas Johansson

Visited 28 times, 1 visit(s) today