Du i Fokus
Resor

Snabbguide till Belgrad

skriv ut
Numera finns flera billiga och intressanta alternativ för en weekend, ett är Belgrad i Serbien som ligger bara ett par timmars flygresa bort. Här finns massor att se och man får mycket för pengarna!

Från Arlanda och Köpenhamn går det direktflyg med Air Serbia och Norweigan. Från Skavsta, Landvetter och Sturup går direktflyg med Wizzair. Åker man med Air Serbia får man dessutom lite lätt att äta och dricka ombord, det ingår i priset – vilket är ganska ovanligt nu för tiden. Flygplatsen i Belgrad heter Nikola Tesla och ligger ca 2 mil från Belgrad City. Som i alla andra städer går det flygbuss, vanlig buss och förstås även taxi (ha koll så att det verkligen är en “riktig” taxi och inte någon som kör privat). Det kostar inte många kronor vilket du än väljer.

Ändhållplatsen för bussen är vid den stora musikfontänen. Där finns mängder med hotell i olika prisklass och är ett bra utgångsläge för att se mycket av staden. Annars kan man även bo nära gågatan Knez Miahilova som är det som gäller för den som gillar att shoppa. Här finns allt från kända märkesbutiker till små torgstånd och även en del konst. I närheten av gågatan ligger Trg Republika som är lite av Belgrads hjärta och där flera sevärdheter finns, bla nationalteatern, nationalmuseet och statyn av Prins Michael (Serbiens prins under 1800-talet). I närheten av Knez Miahilova ligger området Zeleni Venac där Belgrads äldsta marknad ligger, missa inte den!

Belgrad ser man bäst till fots, det finns tom guidade turer där man tillsammans går genom stan. Det är inte särskilt långt till de olika platserna i centrum och det finns mycket att se på vägen. För att få en snabb överblick av staden kan man dock hoppa på den cirkulära spårvagnen linje 2. Här finns hur mycket historia som helst och mängder med museum bla Nikola Tesla Museet som påminner lite om Tom Tits i Södertälje. Fortet får man inte heller missa att besöka, det är en bra start på hela vistelsen att gå upp dit och se på utsikten och hur Donau och Sava rinner genom staden. Man får heller inte missa den enorma katedralen Sankt Sava som man byggt på i snart 100 år och som fortfarande är långt ifrån färdig. Detta är väldens största ortodoxa kyrka, med en krypta som är otroligt vacker!

Precis som i Stockholm finns det flera olika stadsdelar, gemensamt för dem alla är att det finns otroligt många bra  restauranger och barer vart man än går. En trerättersmiddag på ett finare ställe kostar strax under 300 kr per person inkl dryck. En av de mysigare stadsdelarna är Zemun (Nya Belgrad) som ligger längs Donau och påminner lite om Gamla Stan. Här finns kullerstensgator och mängder med mysig ställen att antingen äta, dricka eller bara “hänga” på. Här radar fiskrestauranger upp sig en efter en, missa inte den gemytliga restaurangen Seran med uteservering och utsikt över Donau. Från staden kan du ta en buss, men är det vackert väder bör man promenera längs med Zemun Quay, ett av de vackraste promenadstråken i staden.

Belgrad bjuder på många riktigt bra restauranger och utelivet är minst sagt rikt! För att nämna några prisvärda alternativ så är Manufaktura med sina röda uppfällda paraplyer ett ställe att smaka traditionella Serbiska rätter men med en tvist. Sofa är en annan mysig restaurang som ligger längst vattnet där alla partypråmar finns. Sofa är lite mer fine-dining, men fortfarande väldigt billigt med våra mått mätt. Partylivet börjar inte förrän vid midnatt, men då är det party! Några av de populäraste klubbarna är The World Traveller Club, Blaywatch och Cekaonica Jazz Club.

Är man i Belgrad måste man ta sig till Ada och Ada sjön som är en konstgjord sjö med mängder av vattenaktiviteter. Här ligger den lilla restaurangen Ada Safari som bjuder på mysig miljö, fantastisk mat och otroligt trevlig personal. Här finns möjlighet att bara ligga i solen och mysa, titta på djur och kanske ta en liten roddtur på sjön. Passa även på att promenera förbi och ta bilder av den fantastiska Ada Bridge. Den 200 meter höga bron går över floden Sava och binder samman det nya och gamla Belgrad. Är man ändå ute och åker ska man passa på att besöka de två slotten i Dedinje som fortfarande används. Det ena var tidigare Titos mottagingsresidens och är numera prinsens bostad.

Har man möjlighet så är det värt att åka de ca 8 milen till vingården Aleksandrovic Winery. Boka gärna ett möte för rundvisning och vinprovning och passa även på att äta lunch där. Vingården är otroligt vacker och välkomnande. Här finns även en liten butik där man kan köpa sin favoriter från lunchen. På vägen kan man även passa på att besöka kyrkan St George i Oplenac som ligger på en kulle i ett naturskönt område och som har helt fantastiska mosaiker. Under kyrkan ligger alla regenter begravda i Royal Mausoleum.

Det finns alltså hur mycket som helst att se och göra, men glöm inte att bara sitta ned en stund på ett mysigt fik eller uteservering. Känn in atmosfären och titta på folk som passerar. Det är det som är Belgrad! Prova gärna ett glas sljivovica, den traditionella plommondrycken som bränner bra i strupen och finns i en uppsjö av varianter.

Några saker man ska komma ihåg är bla att man inte kan växla till Serbisk valuta i Sverige. Antingen tar du med Euro och växlar där eller tar ut lokal valuta direkt i uttagsautomater. Ha koll när du betalar på barer eller i taxin, det är väldigt vanligt att turister blir lurade.

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita

Visited 26 times, 1 visit(s) today