Du i Fokus
DryckMat & Dryck

Fyra nya viner till sommarbordet

skriv ut
Den efterlängtade värmen är här och med den några nya viner som passar bra för årstiden. The Wine Company tipsar om hur du bäst väljer vin till sommarbuffén.

Smörgåsbord och buffé är något vi svenskar verkligen tycker om och gärna äter året om. Under sommaren är det klassisk sommarmat som sill, potatis och jordgubbstårta som är viktigast på buffébordet. Nubben visar man gärna upp, men vinet har något oförtjänt hamnat i skymundan. För att råda bot på detta har The Wine Company plockat ut fyra olika viner som gör sig extra bra med sommarmaten.

– När man väljer vin till den här typen av mat rekommenderar vi lättdruckna och fruktiga viner som passar till mycket. Eftersom det serveras många olika smaker på sommarbordet är så kallade ”allround”-viner att föredra, de är lättare och rundare i stilen, vilket fungerar perfekt till buffén där många olika smaker samsas.

Tre personligheter vid sommarbuffén
Äter du allt på samma tallrik när det vankas buffé eller föredrar du att börja med det kallskurna? The Wine Company har identifierat tre typer av personligheter runt sommarbordet och hur du bäst kombinerar ditt vin utefter din personlighetstyp:

Den klassiska
Passar: Den rutinerade bufféätaren startar måltiden med de kallskurna favoriterna för att därefter gå vidare med de varma och tyngre rätterna. Börja med ett lättare vin i de vita eller rosa kulörerna. När du sakteligen går över till de varma och lite smakrikare rätterna väljer du viner med mer smak, eller gärna ett medelfylligt rött vin.
Strategi: Gör som konnässören, drick allt men i rätt ordning

Den effektive
Passar: Den som tar mycket av allt på tallriken samtidigt och inte vill missa något. Välj då den färg du gillar bäst, rosé, vitt eller rött. Alla viner i denna rekommendation kommer med stor sannolikhet fungera till merparten av den mat du valt.
Strategi: Välj en färg

Nattugglan
Passar: Den som fokuserar på att dansa hela natten och bada i soluppgången. Vadå, fanns det mat också? Välj då ett rosévin. Det är lätt, fräscht och svårt att tröttna på. Dessutom ser det snyggt ut på bild.
Strategi: Välj ett lättdrucket rosévin

Här är vinnyheterna som matchar sommarmaten:

Rothschild Aussières Sauvignon Blanc
2016, Pays d’Oc IGP, Domaines Barons de Rothschild (Lafite), Frankrike
Det första Sauvignon blanc-vinet från Rothschild Aussière har en oerhört vacker citrongul färg. Aromer av äpple, lime och persika förenas i denna utsökt friska och harmoniska Sauvignon blanc. Här har skickliga vinmakare skapat ett balanserat, runt vin som kan avnjutas direkt eller lagras i ett ytterligare 1–2 år. Ett lättdrucket vin, med frisk, fin smak som passar bäst till fisk, skaldjur, löjrom, getost, cesarsallad eller fransk potatissallad. Årets vin 2017!
Art.nr.: 923493
Pris 119 kr

Soleillades
2016 Coteaux d’Aix en Provence AOP
Vinodlarna i Provence vet hur ett bra rosévin ska vara! Soleillades är ett strålande vin som bär solen – Soleil – inte bara i namnet, utan också i den intensivt fruktiga doften av mogna jordgubbar. Det produceras i Aix-en-Provence, den lilla fina appellationen i Frankrikes högborg för rosé. Ett mycket klart och friskt vin med en tydlig mineralkaraktär. Doftar milt och har härliga runda toner i smaken, mycket lättdrucket! Passar utmärkt som fördrink och aperitif, eller serverat till tapenade, skaldjur och grillad fisk.
Art.nr.:775922
Pris: 99 kr

 

Jean Gamay
2015 Vin de France
Jean 2015 Gamay Noir har djup intensiv granatröd färg, med nyanser av lila. Doften bär på lakrits, björnbär och blåbär. Vinet framträder med rik frukt och en fin kryddig ton. Vinet upplevs mjukt och runt, det bjuder på en delikat mineralitet och mycket fina tanniner. Jean är ett välbalanserat vin, fullt av friskhet med ett medellångt harmoniskt avslut. Passar perfekt till pajer, grönsaker, kallskuret, ost – funkar till det mesta eller alldeles för sig självt.
Art.nr.: 183478
Pris 119 kr

 

Wrapped Appassimento
2015 Rosso Puglia IGT
Ett mörkrött vin som doftar av mogen frukt. Det smakar kryddigt och påminner om fruktbröd, russin och torkad timjan. I gommen visar det sig öppet med “chokladiga” tanniner och fin sötma. Man känner Syditaliens värme i vinet, som är smidigt, runt och fylligt. Gör sig utmärkt till grillat kött.
Art.nr.: 822524
Pris 119 kr

 

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita/The Wine Company

Visited 19 times, 1 visit(s) today