Japanska andeväsen intar Etnografiska museet
Människan har i alla tider sökt förklaringar till underliga fenomen, märkliga drömmar eller känslan av en osynlig närvaro. Inom japansk folktro pratas det då om yokai, mytologiska väsen. Dessa är älskade, fruktade och en viktig del av den japanska kulturen – från Edo-periodens (1603-1868) rullmålningar, träsnitt och böcker till dagens till tv-spel, filmer och manga.
Yokai ger förklaringar och svar på ovanliga händelser och upplevelser. De fungerar som varningar, uppmaningar och är ofta kopplade till den dramatiska naturen i Japan. Många yokai byter skepnad och kan anta formen av människa, djur eller vardagliga föremål. Det finns flera typer av yokai. Till de mest folkkära hör tanuki, ett slags listiga och skojfriska mårdhundar. Andra väsen som kan sägas ingå i yokai-världen är spöken eller andar, yurei. Dessa är så skrämmande att det finns en tradition att berätta sagor om dem under varma sommarkvällar så att kalla kårar kan svalka den som lyssnar.
– I den här utställningen aktualiserar vi de äldre japanska träsnittens bildvärld för att se hur deras energi lever vidare i dagens manga och anime, säger utställningens producent Maria Rydbrink Raud. Yokai är en viktig del av det japanska kulturarvet som alltså är högst närvarande i dagens populärkultur.
Världskulturmuseerna producerar nu den första stora svenska utställningen någonsin om yokai. Det är en bildrik, visuell och färgsprakande utställning som visar hur myterna kring yokai ständigt har tolkats och avbildats med nya tekniker, verktyg och konstarter.
Vi får en historisk tillbakablick på de tidiga återgivningarna av yokai på rullmålningar, träsnitt och i form av föremål ur samlingarna. Vi får följa med till dagens anime och manga, spel och AI-genererade bildvärld. Utställningen knyter också an till vår egen nordiska väsenologi där bland andra illustratören och författaren Johan Egerkrans tolkar japanska väsen intill svenska, som exempelvis Näcken. Utställningen utforskar också skräck och mörker i form av så kallad J-Horror inom både manga och film. Den som vågar kliva in i rummet med rekommenderad 15-årsgräns, möter klipp från klassisk skräckfilm samt våldsamma bilder av kultförklarade manga-skaparen Junji Ito.
– Utställningen gestaltas med en stark scenografi, säger Världskulturmuseernas utställningsarkitekt Luis Morais. Vi vill ta med besökaren på en fascinerande resa från den traditionella Edo-perioden till dagens moderna streetkultur i Japan. Genom att förena dåtidens historia med nutidens pulserande atmosfär strävar vi efter att ge besökarna en upplevelse utöver det vanliga.
Yokai – japanska väsen öppnade på Etnografiska museet i Stockholm natten till fredag 13 september och visas fram till hösten 2026. Därefter flyttar utställningen till Världskulturmuseet i Göteborg.
Text och bild – Pressmaterial