Du i Fokus
Mat & Dryck

Östermalms Saluhall har öppnat igen!

skriv ut
Östermalms Saluhall invigdes 1888, 132 år och 1,35 miljarder senare återinvigs Saluhallen igen efter en 4 år lång och omfattande renovering. Nu ser man fram emot minst 130 år till i den rustade och vackra byggnaden.

Östermalms Saluhall invigdes 1888 och redan tidigt började små förändringar att göras. På 1960-talet målade man bland annat för stora delar av fönstren i taket, då man inte hittade någon lösning för att reglera ljusinsläppet.

Målet med den senaste renoveringen har varit att så mycket som möjligt återställa hallen som den såg ut och ta fram en del av det gamla som varit gömt. Det visade sig vara lite värre än man trott och bygget blev både försenat och dyrare än ursprungsplanen.

Renovering har utgått från byggnadens tidstypiska karaktär och kulturhistoriska värden. Det mesta ser ut som vid den första invigningen, man har även tagit fram den ursprungliga stjärnformade planlösning från 1888. Man har även lyckats ta fram originaldetaljer som färger, friser, målningar och snickerier. 

Men en del nyheter finns förstås också. Nya entréerna skapar bland annat nya och mer naturliga gångstråk i hallen. De har blivit fler sittplatser och nya restauranger med uteserveringar från Nybrogatan och Humlegårdsgatan.Dessutom har man byggt två långa balkonger med direktaccess från olika restauranger. På balkongen kan man äta sin lunch eller ha en AW med utsikt över hela saluhallen.

Totalt finns 17 restauranger och butiker där man bland annat kan köpa kött, frukt och ost över disk. Saluhallens nya koncept är Arla Unika som öppnar en ost-, kaffe-och vinbar med fokus på deras premiumsortiment och Beirut Café, som fått en restaurangdel med rotisserie och uteservering. Bageriet och pâtisseriet Ma Tante är ett stenungsbageri och café som erbjuder härliga bröd och bakelser som bakas på plats. Robert’s Coffee byter ägare och namn till Paulas, som blir café och vinbar med fokus på kaffe, te, vin och mat. Även Melanders lanserar och öppnar ett helt nytt restaurangkoncept i april – Feira, som kommer att servera spanska fiskrätter inspirerade av Galicien och havet utanför.

Östermalms Saluhall är en av Sveriges största turistattraktioner och har blivit utsedd till världens 7e bästa saluhall. Utmärkelsen fick hallen 2007 av den ansedda och prisbelönta tidningen Bon Appétit. Bland övriga på topp-10-listan märks saluhallarna i Tokyo och Budapest. Jamie Oliver har utsett  Östermalms Saluhall till en av sina favoritplatser i Stockholm.

Östermalms Saluhall har öppet:

Måndag – fredag: 09.30 – 19.00

Lördag: 09.30 – 17.00

Söndag: Stängt

Öppettider restauranger:

Måndag – tisdag: 11.00 – 23.00

Onsdag – lördag: 11.00 – 23.00

Söndag: Stängt

 

 

 

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Pressmaterial

 

Visited 7 times, 1 visit(s) today