De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel – En kärleksförklaring till Stockholm
Ruth Kvarnström-Jones är född och uppvuxen i Storbritannien. Tidigt intresserade hos sig för det svenska språket och sedan 30 år bor hon i Stockholm med sin familj. För ett par år sedan debuterade hon som författare och nyligen kom “De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel“, första delen om “Stockholms Pärlor”.
Vissa blir franko- eller anglofiler i tonåren. Andra, som Ruth Kvarnström-Jones, snöar in på Sverige. Hon pluggade svenska och fick möjlighet att komma till Sverige för studier genom scoutföreningen. Efter ett halvår talade hon flytande svenska och reste hem, men kom snart tillbaka till Stockholm där hon bildade familj och har bott sedan dess. Tillfälligheter gjorde att hon började skriva sin första bok som sedan blev en omtyck trilogi om skärgårdssamhället Halleholm.
Ruth fortsätter att berätta om Sverige, nu med en helt ny serie om “Stockholms pärlor“. Första delen “De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel ” är en svepande historisk feelgoodroman, med karismatiska karaktärer och kvinnor med ett rejält mått av jävlar anamma. Författaren har fått en unik inblick i Grand Hôtels historia och bjuder läsarna på en intressant resa genom vår kulturhistoria.
I den första delen möter vi Wilhelmina Skogh som med fast hand och revolutionerande idéer, styr sina hotell med stor framgång. Hon äger ett pärlband av hotell längs de svenska järnvägarna, och ser Grand Hôtels potential och betydelse för staden. Hotellet är i ekonomisk knipa och styrelsen behöver en särskild kvinnas begåvning för att lyfta hotellet till nya höjder. Wilhelmina åtar sig uppgiften och får till sin hjälp den unga Ottilia från lilla Rättvik. Det blir snabbt en samling kvinnor som tillsammans får kämpa mot orättvisor och hinder i en mansstyrd bransch. Kvinnor förväntas ju sköta hemmet – men vad är ett hotell om inte ett hem?
Ruth Kvarnström-Jones berättar med ödmjuk ton om klasskillnader, jämställdhet, missbruk och utnyttjande. Hon beskriver vackert hur både Stockholm och hotellet förändras och hur folk långsamt får det lite bättre. Karaktärerna och miljöerna beskrivs realistiskt, levande och med stor värme. En vacker kärleksförklaring till Stockholm. Vi ser fram emot fortsättningen.
Text och bildmontage – Marlene Rindå Jikita