Du i Fokus
Resor

Trogir – Kroatiens Venedig

skriv ut
Kroatien lockar allt fler besökare, mycket på grund av sitt geografiska läge, klimat och historia. Fortfarande är det kanske öarna utanför Split och Dubrovnik som lockar flest, men de mindre kända orterna kommer allt starkare. Vi vill slå ett slag för vackra Trogir som ligger bara ett par kilometer från Splits flygplats. Trogir påminner väldigt mycket om Venedig och är ett perfekt resmål om man bara vill smita iväg för en weekend.

Kustorten Trogir finns med på Unescos Världsarvslista sedan drygt 20 år. Den mysiga och otroligt vackra lilla staden består av ett 20-tal öar och ligger längst med den adriatiska kusten lite norr om Split. Här har både Greker, Fransmän, Romare, Österrikare och Italienare styrt och de senare syns mycket väl i arkitekturen som påminner en hel del om Venedig. Här finns marmorbelagda små gränder med polerade stenar i vitt, stadskärnan är helt bilfri och här och var får man promenera över små broar. Vackra romerska kyrkor blandas med underbara renässans- och barockbyggnader från den venetianska perioden. Att gå runt i staden är en ren njutning.

Trogir är ett perfekt resmål för en kärleksweekend, då det är otroligt romantiskt. Här råder ingen stress, här tar man det lugnt och det är något innevånarna visar tydligt. Tycker man om fotografering så finns det mängder med platser som kommer att bjuda på den perfekta bilden. Här finns förstås tillfällen till sol och bad, men det är några saker utöver detta som man inte ska missa.

Staden bär trots allt på en spännande historia och har en mängd olika historiska platser och byggnader. Sevärt är förstås torget i den medeltida delen av staden, som är en central plats där folk möts och umgås. Besök gärna St. Lawrence-katedralen och kyrkan St. Michael som bägge bjuder på en magnifik utsikt över staden. Klostret St. Dominic från 1200-talet och det lilla fortet Kamerlengo är också värda ett besök och det senare erbjuder en härlig vy över havet. Att börja på museet i Fanfogna-palatset är smart, där finns allt man behöver veta för att få ut mest av besöket i staden. Allt ligger inom bekvämt promenadavstånd och överallt finns små caféer att stilla sin törst eller hunger på. Här finns även prisbelönt glass som man inte får missa!

Vill man göra något extra av sitt besök i Trogir, så finns det både matlagningskurser och vinprovningar. Ett sätt att lära sig mer om lokala råvaror och traditioner, som handlar mycket om fisk och skaldjur och tillagas nästan utan något fett alls. Staden ligger även bra till för lokala utflykter till bla Split som man når snabbt och enkelt med buss eller färja genom den vackra kroatiska skärgården. Självklart kan man enkelt även ta sig till öarna utanför Split också.

Att Trogir blir allt mer populärt beror till stor del på att det är så enkelt att ta sig hit. Från Splits flygplats, dit de flesta flygbolag numera flyger, går det direktbussar som inte kostar många Kuna. Taxi kostar lite mer, men är fortfarande billigt. Oavsett så kommer du förmodligen inte ända fram till ditt hotell, då man inte får köra inne i staden. Så det blir till att rulla väskorna en bit och ha kartan redo, det kan vara lite knepigt att hitta i gränderna. Kommer man med egen bil finns större parkeringsplatser direkt utanför staden.

I Trogir råder medelhavsklimat och man skryter över sina nästan 3000 soltimmar per år. Medeltemperaturen är drygt 15 grader och över 30 grader på sommaren. En fördel är att komma hit i september-oktober samt april-maj då det både är varmt och rätt tomt på folk.

Detta är verkligen en pärla som är väl värd ett besök. Här finns allt för en perfekt weekend eller intressant stopp på resan genom Kroatien.

Text och bild – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita

Visited 41 times, 1 visit(s) today