Du i Fokus
TeaterUpplevelser

Fräck Snödrottning på Artipelag

skriv ut

Den kända operatenoren Rickard Söderberg har flyttat in på Artipelags scen, där han tillsammans med Johanna Sannerfors, Laine Quist och fantastiska musiker bjuder på årets fräckaste julshow. Snödrottningen är en lyxig kväll där glamour blandas med storslagen musik och mängder med humor.

Rickard Söderberg har setts i en mängd olika sammanhang, både som samhällsdebattör främst i HBTQ-frågor, på operascenen, i Let´s Dance och som uppskattad Sommarpratare. I snart två decennier har han delat scen med solisterna Johanna Sannerfors och Laine Quist som han nu sätter upp julshow tillsammans med. Trions kärlek till varandra, musiken och teatern utgör den grund som krävs för en storslagen föreställning. Orkesterarrangemangen är framtagna av Nils-Petter Ankarblom, Sveriges ende dirigent på Broadway. Snödrottningen på Artipelag är Rickards andra julshow och följer upp fjolårets En klassisk jul som han gjorde tillsammans med Arja Saijonmaa.

Om man är sugen på en lite annorlunda julshow med glitter och klassisk julmusik och inte vill tulla på det storslagna är det Artipelag man beger sig till.  Scenen är julpyntad och det är massor med glitter och glamour. Med tre operastjärnor vet man att musiken blir storslagen, men att de även har en komisk ådra är kanske inte lika känt. Det märks att trion är samkörd och känner varandra väl – allt sitter perfekt; replikernas tajming, minspelet och inte minst sången. Laine Quist som berusad lucia dra ner de största skrattsalvorna.

Höjdpunkten är förstås Rickard Söderbergs ”O, Helga Natt” som han framför på det storslagna sätt som bara han kan. Numret börjar med att musikerna spelar upp och man hör Rickards röst utan att han syns, bara detta ger kårar längst ryggraden och ståpäls på hela kroppen. Otroligt effektfullt! När han sedan kommer in på scenen är överraskningen total. Här snackar vi glitter. Applåderna vill aldrig ta slut!

Showen spretar år alla håll, helt medvetet, men den gemensamma nämnaren är självklart kärlek. Rickard Söderberg är ju numera en folkkär personlighet som predikar kärlek och vänlighet vart han än kommer. Vi får mängder med skratt och ett urval av både kända och mindre kända julsånger som tex  Rickards egen ”What if Santa is gay?”, låten som han släppte i fjol och som ifrågasatte jultomtens sexuella läggning på ett roligt sätt. Vi får höra allt från ”Jingle bells” till ”Last christmas”, en ganska ekivok dikt och lite Disneymusik. En salig blandning alltså av det mesta.

Det är väldigt synd att man inte spelar fler kvällar, men vi får hoppas att trion återkommer näst år. Detta får man inte missa om man gillar Rickard Söderberg, han är verkligen i sitt esse! Passa på att boka nu, det är bara ett fåtal föreställningar kvar.

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita, Martin Jikita

Visited 11 times, 1 visit(s) today