Du i Fokus
Hem & Inredning

Det är Julstjärnans dag idag!

skriv ut
Den 12 december firar vi julstjärnans dag. I USA har firandet en lång historia och man firade dagen redan 1852. Att en blomma har en alldeles egen dag är inte så vanligt och historien bakom dagens uppkomst är riktigt spännande.

Julstjärnans dag är en dag som hedrar Joel Roberts Poinsett. Joel var den första amerikanska ambassadören i Mexiko och tillika en mycket stor växtentusiast. År 1828 upptäckte han julstjärnor som växte vilda i Mexiko. Han blev så fascinerad av denna växts skönhet att han för 200 år sedan importerade den till USA och gav den sitt namn. På flera språk heter julstjärna Poinsettia.

Snart speds julstjärnan med de framträdande röda högbladen i hela landet. Joel Roberts Poinsett dog den 12 december 1851. Den amerikanska kongressen introducerade därefter 1852 ”poinsettiadagen” till diplomatens ära, och den har firats till hans minne den 12 december varje år sedan dess. Även i Sverige, Tyskland och andra europeiska länder firas dagen.

Hur firar man då Julstjärnans Dag? Ett bra sätt är att sprida glädje till nära och kära i form av en julstjärna. Oavsett om du vill visa kärlek till en partner eller en god vän, tacka barnens lärare, mamma eller en hjälpsam granne – är julstjärnor alltid uppskattade presenter. De vackra vinterblommorna finns i många olika färger och former och genom att smycka växterna lite extra kan personliga presenter skapas. Men även utan dekoration är julstjärnan med sina tjusiga högblad en fin present helt på egen hand.

 

 

 

 

 

 

 

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Blomsterfrämjandet

Visited 8 times, 1 visit(s) today