Du i Fokus
Resor

Skidbackar i Katalonien

skriv ut

De första snöfallen har redan lämnat de spanska bergen vita och är redo för skidåkare som älskar att slingra sig nerför kullarna. Varje år förbereder sig Katalonien för att ge besökarna den bästa skidupplevelsen, men här finns även rutter där man går med snöskor.

Port Ainè

Vid bergsstationen Port Ainé kan man ta del av autentiska vinterupplevelser som passar alla. Själva stationen ligger i Orris bergsmassiv inom kommunen Rialp och den är vidare omgiven av naturparken l’Alt Pirineu. Belägen i en väldigt charmig miljö och med småbyar, natur, gastronomi samt kulturarv. Maxhöjden är 2440 meter och den lägsta punkten är på 1650 meters höjd. Här finns 25 pister på totalt 26,7 km och stationen har sju skidliftar. Port Ainé är sedan länge inriktad på freestyle och snowboard då den har en enastående Snowpark som ligger centralt på 2200 meters höjd. Denna del har en egen skidlift.

Baqueira Beret

Baqueira Beret finns belägen i hjärtat av Vall d’Aran, som man även kan nå från Valls d’Àneu, här stöter man på ett av de mest utbredda skidområdena. I Baquiera-området finns 20 pister och 7 skidliftar, i Beret finner man 12 pister och 5 skidliftar och i området Bonaigua finns det 3 skidliftar. Allt som allt finns det alltså 15 skidliftar och 34 pister och de tre zonerna tillsammans med 54 km åkbar skidsträcka.

La Molina

Endast 150 km från Barcelona och 20 km från Puigcerdà (som enkelt nås med eget fordon eller kollektivtrafik) ligger La Molina i en enklav där de tre regionerna Cerdanya, Berguedà och Ripollès går samman. Det är en idealisk plats för alla skidåkare, där man kan åka längs med 145 km om man även räknar med La Molina + Masella. Området har ett brett utbud av aktiviteter för skidåkare och snowboarders.

Vallter 2000

Vallter är den östligaste skidorten bland de katalanska Pyrenéerna. Den finns belägen i Ripollès-regionen i kommunen Stecases. Från dess högsta punkt (2535 meter över havet) kan man, en fin dag, se ända till Medelhavet. Vallter befinner sig i en unik miljö med vackra bergslandskap i glaciärområdet Morens-Ulldeter och på 2000 meters höjd vid dalen till floden Ter samt i nationalparken Cabeceras del Ter y del Freser.

Boí Taüll

På en av de katalanska Pyrenéernas mest spektakulära platser, och i närheten av nationalparken Aigüestortes y Estany de Sant Maurici, stöter vi på bergskidåkningsorten Boí Taüll i regionen Alta Ribagorça. Det är Pyrenéernas högst belägna skidort, med sin högsta punkt på 2751 meter vid Puig Falco. Den lägsta punkten finns vid Pla de Vaques på 2035 meters höjd. Skidområdet sträcker sig över 550 hektar och har 42 rutter fördelade på 45 km med pister som nås med hjälp av 11 skidliftar.

Vall de Núria

Skid- och bergsorten Vall de Núria är en plats som kännetecknas av sin vackra natur och sina unika landskap. Den hittar man i de östra Pyrenéerna, i kommunen Queralbs, och är en av de mer kända orterna i Katalonien. Här kan man besöka Parque Lúdico och Cau de la Marmota.

Vall de Núria utgör en av de högst belägna punkterna i Vall de Rubes och är omgiven av toppar på nära 3000 meter, här möts en mängd olika källor och strömmar. För att njuta av detta spektakulära bergslandskap tar men enklast tåget (el tren cremallera). Om man inte kör bil är det här det enda sättet att ta sig till detta pyreneiska landskap. Järnvägen löper längs en sträcka på 12,5 km på 1000 meters höjd. Utöver skidåkningen finns det även guidade aktiviteter där man exempelvis utforskar området med snöskor samt bergskidåkning.

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Pressmaterial

Visited 20 times, 1 visit(s) today