Du i Fokus
Böcker

Dit du går, följer jag – Årets Bok 2022

skriv ut
Bonniers Bokklubbar delar varje år ut priset för Årets Bok, som är folkets litteraturpris och delas ut för att uppmärksamma den bok som läsarna anser vara årets bästa bok. Årets vinnare är Lina Nordquists debutroman “Dit du går, följer jag”.

Lina Nordquist är uppvuxen i Hälsingland, där hennes debutroman Dit du går, följer jag, också utspelas. Boken släpptes så sent som i början av oktober och handlar om Unni, Armod och lille Roar som flyr från Norge vid sekelskiftet för att finna ett nytt hem. I Hälsingland slår de sig ner i ett ödetorp i skogen mellan människoland och vildmark. Den lilla flocken tvingas huka under naturens och skogsbondens brutala nycker i det nya landet med blå berg och svartmörka skogar.

Mer än sjuttio år senare sitter Kåra vid köksbordet som Armod byggde. Hon planerar begravningen för sin svärfar Roar. Det gror mörkt i hörnen. Vad var det egentligen som hände för länge sedan, när Roars föräldrar kom till huset? Unnis och Armods kärlek var större än allt. Kåras oro är lika stor. Nu vill hon bryta tystnaden och avslöja hemligheterna. “Dit du går, följer jag” är en dramatisk historisk roman om hur beroende vi alla är av varandra och om kärlek över alla gränser.

– Jag är alldeles tagen av att så många tycker om “Dit du går, följer jag”! Böcker har alltid följt mig; de har gett mig insikter och medkänsla, motat ensamhet, låtit mig förstå nutiden och styra min framtid. Att min roman betyder något för andra gör mig stolt och rörd, säger författaren och vinnaren Lina Nordquist.

Förutom äran i att ha röstats fram av läsarna belönas Lina Nordquist och förlaget Romanus & Selling med var sin statyett. Hon har även fått välja var prissumman på 30 000 kr ska skänkas och har valt Plan Internationals arbete för flickors rätt till utbildning. Lina firar sin vinst med pizza tillsammans med familjen.

 

Text och bild – Bonniers Bokklubbar

 

 

Visited 18 times, 1 visit(s) today