Du i Fokus
Hem & Inredning

Höstfint med färgsprakande ljung

skriv ut
Höst och lägre temperaturer markerar övergångsperioden för uterummet och utomhusväxterna. Med färgsprakande ljung i entrén säkrar du ett gott första intryck.

Ljung är utan tvekan en av höstens mest populära växter. Utöver att den är mycket härdig, bidrar den också till ett färgrikt uterum – år efter år. Utbudet av ljung är brett och nyanserat, vilket ger dig möjligheten att välja mellan många olika sorter och kombinationer, såsom klassisk, perenn, knoppblommande ljung eller ettårig höstljung.

Nytt för i år är ljungsorten ‘Champs’ från Beauty Ladies-serien. Det är en lite annorlunda ljungvariant med ett spännande, hängande växtsätt som passar perfekt framtill i krukor och balkonglådor. Med små löv och massor av små knoppar som dessutom aldrig slår ut helt, ser det ut som att växten blommar under en väldigt lång tid. Dessutom kan du få en färgsprakande höst med olika sorters ljung som redan på förhand är samplanterade i skålar, säger Hans Jensen, trädgårdsmästare på Plantagen.

Som skapad för den svenska hösten

Ljung har mer tåliga egenskaper än sommarväxter. Blommorna fryser när frosten kommer men behåller en lika vacker form och färg i kylan. Trädgårdsmästaren beskriver varför ljung passar utmärkt för nordiska uteplatser.

Ljung tål mycket kyla, och är en växt som kan stå ute och fortsätta att ge färg och glädje när kylan sätter in. Den är speciell eftersom den överlever när andra växter dör, och sticker därför ut från andra populära sommarväxter, förklarar Hans.

Trendigt med färger

Förr skulle ljung stylas på ett enkelt och avskalat sätt, gärna med lila ljung i en kruka. Nu vill allt fler ha ett uttryck med mer färg och större variation i uterummet, enligt Plantagens årliga rapport Växttrender. Ljung är därför ett passande alternativ som ger en fräsch höstkänsla och finns i många färger, enligt Hans:

Ljungen ger en riktig höstkänsla eftersom man förknippar växten med årstiden. Med flera olika färger i kombination ger ljung ett utmärkt uttryck som tillför mycket liv till entrén, säger han.

Ljung är lika levande som andra växter och blommor

Hans har ett par enkla tips till alla som vill piffa upp entrén i höst:

En del glömmer att ljungen lever eftersom den har ett utseende som kan ge intrycket att den inte behöver vatten. Kom ihåg att alla levande växter behöver vatten, även ljung. Vill man ha ljung som håller färgen hela vintern måste den vattnas, tipsar han.

Vill man övervintra ljungen lönar det sig att plantera den i sur jord, till exempel rhododendronjord, och plantera den på en plats där den är skyddad från snö. När mörkret kommer kan du sätta stämningen för entréområdet med ett enkelt knep.

På hösten är det många som använder ljus som en del av utomhusdesignen. Du kan enkelt kombinera ljung med bra belysning, som LED-lampor eller lyktor. Då skapar du en varm och inbjudande stämning som gör att gästerna känner sig extra välkomna, avslutar Hans.

 

Text och bild – Plantagen

Visited 18 times, 1 visit(s) today