Vegetarisk kålpudding
6 portioner
- 1,5 – 2 kg kål
- 600 gr quornfärs
- 1 dl matlagningsgrädde
- 1 gul lök
- 1 buljongtärning (kött eller grönsaker)
- 2,5 dl hett vatten
- 2 msk sirap
- 2 msk smör och rapsolja
- salt
- peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Dela kålhuvudet, skär ut roten och strimla bladen fint. Bryn kålen lätt i fettet, rör om hela tiden, salta och peppra. Ringla över sirap och blanda om, ställ åt sidan.
Finhacka löken, bryn lök och quornfärs några minuter. Blanda ut buljongtärningen i det heta vattnet och häll ner det i färsen tillsammans med matlagningsgrädden. Låt allt koka ihop några minuter tills det tjocknar något.
Lägg hälften av kålen i en ugnssäker form, bred över färsen och täck med resten av kålen. Grädda i ugnen i ca 45 minuter eller tills kålen börjar få färg. Servera med potatis, lingonsylt och ev en brunsås.
Tips! De går självklart att använda animalisk färs också.
För er Viktväktare:
Points: 20 P för hela puddingen, om man använder 4%-ig matlagningsgrädde. Lägg till P för potatis och andra tillbehör.
Personliga Points: 20-29 PP för hela puddingen, om man använder 4%-ig matlagningsgrädde. Lägg till PP för potatis och andra tillbehör.
Mitt WW: Grön 5, Blå 3, Lila 3 per portion om man använder 4%-ig matlagningsgrädde. Lägg till SP för potatis och andra tillbehör.
SmartPoints Flex: 3 SP Flex per portion om man använder 4%-ig matlagningsgrädde. Lägg till SP för potatis och andra tillbehör.
Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita