Fläderblomsgravad lax med äpple, pepparrot & rotfrukter
Lägg lite extra tid och engagemang på monteringen av rätten och välj omsorgsfullt fina tallrikar så kommer du att briljera med denna bjudning. Som mellanrätt är receptet beräknat till 4 personer, som förrätt till 8 personer och som buffé till 10 personer.
Vill du förenkla receptet? Köp färdiggravad lax. Pensla i så fall laxen med fläderblomskoncentrat innan uppläggning.
Lax (om du gravar själv)
- 400 gram färsk lax
- 2 msk salt
- 3 msk socker
- 1+0,5 dl koncentrat av fläderblomssaft
- 0,5 knippe dill
Morotspuré
- 300 gram morot
- 20 gram smör
- 1 krm salt
Blomkålspuré
- 1 liter blomkålsbuketter (ca 1 huvud)
- 3 dl vispgrädde
- 0,5 tsk salt
Äppelchips
- 1 äpple
- 0,5 citron
- 0,5 msk florsocker
Äppel- & pepparrotsallad
- 1 äpple
- 1-2 tsk riven pepparrot
- 1 dl majonnäs
- 1 msk gräddfil
- 1 krm salt
Gör så här
Bena laxen, men låt skinnet sitta kvar. Blanda salt och socker, gnid in i laxen. Häll över 1 dl flädersaft och strö över finhackad dill. Lägg med skinnsidan upp i en plastpåse eller form och grava i kylskåp 48 timmar. Alternativt köp färdiggravad lax.
Skiva ett helt äpple tunt på mandolin och lägg på bakpapper på en plåt. Pressa citronen och pensla skivorna med den. Sikta florsockret över. Torka i ugn 80 grader ca 1,5 timma eller tills äppelskivorna känns torra.
Koka morötterna mjuka. Mixa med smör och salt. Häll i spritspåse och kyl.
Koka blomkål mjuk i grädden. Mixa och smaka av med salt. Häll i spritspåse och kyl.
Gör äppelsalladen. Finstrimla äpplet och blanda med övriga ingredienser. Smaka av med pepparroten efter eget tycke.
Montera rätten på tallrikar. Skär laxen i skivor, doppa dem hastigt i 0,5 dl flädersaft (obs! har du köpt färdiggravad lax, pensla i så fall laxen med fläderblomskoncentrat innan uppläggning). Lägg äppelsalladen, spritsa toppar av morot och blomkålspurén. Toppa med äppelchipsen. Garnera gärna med dill eller krasse.
För er Viktväktare: Laxen: 0 SP Flex om man tar sötningsmedel och lightsaft. Morotspuré: 7 SP Flex. Blomkålspuré: 6 SP FLex om man tar matlagningsgrädde 4%. Äppelchips: 1 SP Flex. Äppel- och pepparrotssallad: 11 SP Flex om man tar lättmajonnäs och Larsas fettfria yoghurt.
Recept och bild – Korshags