Du i Fokus
Resor

Vårens weekendstäder

skriv ut
Många svenskar firar våren med en weekendresa till en härlig storstad. Liksom i fjol är det klassiska resmål som Paris, Amsterdam och London som lockar flest vårtörstande svenskar. De hetaste destinationerna ligger dock i Östeuropa, enligt ny statistik från Ticket.

-Västeuropas vackra storstäder lockar alltid många semestrande svenskar, och även om de tål att besökas flera gånger om lockar nya upplevelser och möten med andra kulturer. Många svenska resenärer har fått upp ögonen för östra Europas storstäder. Tidigare har vi sett kraftiga ökningar exempelvis till Warszawa, men till våren är det främst Tallinn, Belgrad, Kiev och Moskva som lockar, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Belgrad är vårens främsta storstadsraket, och resebokningarna till Serbiens huvudstad ökar med knappt 85 procent. Staden är lagom stor för en långhelgsresa, och passar perfekt att upptäcka till fots. Restaurangscenen är central – det kryllar av bra och prisvärda restauranger. Inför vårens weekendresor klättrar Belgrad hela tjugo placeringar på topplistan, från plats 37 i fjol till plats 17 våren 2019.

Även andra östeuropeiska städer står högt i kurs i vår, bland andra Tallinn (+ 31,5 procent), Moskva (+ 33,3 procent) och Kiev (+ 32,2 procent). Tallinns charm, geografiska närhet och enkel resväg lockar många, medan Moskva har seglat upp som ett hett resmål för restaurang- och nattlivsintresserade resenärer. Kiev är en doldis i sammanhanget, men efter att oroligheterna våren 2014 har lagt sig (UD avråder resenärer att åka till halvön Krim och ett par regioner i östra Ukraina, på grund av konflikten med Ryssland) börjar turisterna återvända. Vacker arkitektur, god mat och spännande sevärdheter gör staden väl värd ett besök i vår.

Bubblarlistan storstad: Hit ökar resebokningarna mest

1. Belgrad, 84,8 procent
2. Moskva, 33,3 procent
3. Kiev, 32,2 procent
4. Tallinn, 31,5 procent
5. Bukarest, 26,7 procent

 

Text och bild – Ticket

 

Visited 9 times, 1 visit(s) today