Du i Fokus
Resor

Gör en världsunik roadtrip i sommar

skriv ut

Kulturresan är en guide till nio av Dalarnas mest unika och ikoniska besöksmål. Gör en rundresa med nedslag på platser som avslöjar spännande delar av Sveriges historia, utforska autentiska kulturmiljöer och kliv in i konstnärshem, världsarv och historiska industrimiljöer. Här väntar sommarens mest unika roadtrip. Och kom ihåg att packa Kulturpasset!

De 9 besöksmålen i Kulturresan är:

1. Verket, Avesta. Upplev en magisk mix av historia, konst och modern teknik. Den 14 maj – 18 september är Verket hem för den återkommande utställningen Avesta Art, som samlar svensk och internationell samtidskonst i världsklass.

2. Dalarnas museum, Falun. Här samlas Dalarnas rika kulturhistoria.  I sommar visas en tillfällig utställning med tidigare outställda föremål från muséets stora samlingar med fokus på dalaskåp och andra målade möbler.

3. Carl Larsson-gården, Sundborn/Falun. Ett av världens mest kända konstnärshem ligger i Sundborn och är en ikon inom svensk heminredning och familjeliv. Här bodde konstnären Carl Larsson med sin fru Karin och deras barn.

4. Falu Gruva, Falun. Utforska en plats med tusen år av historia. Under jord syns spåren av hundratals år av gruvdrift och under en guidad tur får du uppleva stora salar, vindlande gångar och djupa schakt.

5. Ornässtugan, Borlänge. Vackert belägen på en udde i sjön Runn mellan Borlänge och Falun ligger loftbyggnaden som byggdes av en förmögen bergsman i början på 1500-talet. Den kanske mest kände besökaren är Gustav Eriksson Vasa.

6. Hildasholm, Leksand. Huset från 1910 är läkaren och författaren Axel Munthes bröllopsgåva till sin fru Hilda Pennington Mellor. Sommartid står den två hektar stora naturparken i full blom och runt huset finns många fantasifulla trädgårdsrum.

7. Nils Olsson Dalahästar, Nusnäs. Se tillverkningen av världens kanske mest kända häst – dalahästen. På riktigt nära håll kan du följa med på resan från träbit till färdigmålad ikon.

8. Zornmuseet, Mora. Besök världens största samling verk av Anders Zorn. Efter en succéartad utställning på Nationalmuseum är flera verk nu tillbaka i Mora. Resultatet är utställningen ”Zorn för hela slanten”, som visas 12 februari – 4 september.

9. Porfyrmuseet, Älvdalen. Här visas en unik kombination av lokala industri- och kulturskatter, där unika samlingar av konstverk i porfyrsten och instrument samlas på en och samma plats.

Packa Kulturpasset

Passa på att köpa Kulturpasset som ger extra fina erbjudanden och rabatter hos respektive besöksmål. Samla en stämpel på varje plats. När passet är fullstämplat får du, förutom de upplevelser du redan fått på nio unika platser, den speciella dalahästen som en extra belöning för en genomförd Kulturresa. Kulturpasset kostar 125 kronor och finns att köpa hos respektive besöksmål samt digitalt på visitdalarna.se/kulturpasset.

 

Text och bild – Visit Dalarna

 

Visited 4 times, 1 visit(s) today