Lax- och spenatsås
4 portioner
- 500 gr laxfilé
- en bit purjolök
- 1 msk smör och rapsolja
- 200 gr bladspenat
- 3 dl matlagningsgrädde
- 1 citron
- salt
- citronpeppar
Gör så här:
Finhacka purjolöken och skär laxen i små tärningar. Fräs purjolöken i fettet tills den blir mjuk. Riv yttersta skalet av citronen (zest) och pressa ut saften (ca 2 msk) och tillsätt detta till löken. Häll över grädden och åt koka ihop någon minut. Häll i laxen och låt sjuda ett par minuter tills fisken är genomkokt. Tillsätt bladspenaten, blanda om och ta bort grytan/pannan från värmen. Smaka av med salt och citronpeppar.
Servera med kokt pasta.
För er Viktväktare:
Points (kostprogrammet från 2025): 11 P för hela grytan, om man använder 4%-ig matlagningsgrädde. Lägg till P för pasta.
Points 11 P för hela grytan, om man använder 4%-ig matlagningsgrädde. Lägg till P för pasta.
Recept – Martin Jikita, bild – Marlene Rindå Jikita – duifokus.se
Pingback: Matsedel v 18 – sköna maj!
Pingback: Mat som passar i värmen och på picknicken/stranden