Halloweentårta med Baileys

skriv ut
8-10 bitar

Pumpa/Havtorn/Morotsbotten

  • 100 gr pumpapuré
  • 100 gr havtornspuré
  • 50 gr riven morot
  • 5 dl socker
  • 3,5 dl matolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 6 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1/4 tsk vaniljsocker
  • 2 stora ägg
  1. Smörj en bakform med botten på 24 cm med smör och mjöl
  2. Koka pumpan mjuk i lättsaltat vatten, sila därefter bort vattnet
  3. Mixa sedan pumpan i en mixer med havtornspuré, riv ned morötterna och blanda
  4. Rör ut fruktblandningen med sockret, matoljan samt vitvinsvinägern till en jämn smet
  5. Sikta vetemjöl, bikarbonat, salt och vaniljsocker och vänd därefter ned mjölet i smeten så inga klumpar bildas
  6. Vispa äggen lätt och vänd ned dem i smeten till sist, fyll sedan upp smeten i sockerkaksformen och baka i 175 grader i ca 45 minuter (dubbelkolla genom att sticka botten för att se om den är klar)

Baileys & mörk chokladganache

  • 150 gr Baileys Original Irish Cream (17% alkohol)
  • 150 gr grädde
  • 50 gr glykos
  • 300 gr mörk choklad
  • 25 gr smör, rumstempererat
  1. Väg upp chokladen i en lite större skål eller bunke
  2. Koka upp grädde samt glykos och häll över den mörka chokladen, låt blandningen stå i ca 1- 2 minuter
  1. Blanda därefter blandningen ordentligt så en blank och fin smet uppstår, tillsätt därefter Baileys och blanda väl med en visp eller stavmixer, när smeten är 32 grader mixar du i smöret
  2. Plasta väl och låt stå i rumstemperatur över natten.

 

Dulce- & Baileyskräm

  • 2 burkar kondenserad mjölk
  • 1/2 dl Baileys Original Irish Cream (17% alkohol)
  1. Koka burkarna i en kastrull med mycket vatten i ca 4 timmar
  2. Låt burkarna svalna över natten i rumstemperatur
  3. Tag ut innehållet och blanda med Baileys till en krämig konsistens, smaka upp med lite salt

 

Montering

  1. Tag ur botten ur formen, spritsa därefter en liten klick dulcekräm med Baileys i mitten på botten
  2. Stryk upp en tårta med ganchen, så härligt som du önskar
  3. Spritsa på dulcekrämen och servera gärna denna som sås till kakan och toppa med lite salt
  4. Servera den rumstempererad och njut!

 

Allt i receptet går även att anpassa till en laktosfri/vegansk kost, bland annat genom att byta ut Baileys Original Irish Cream till Baileys Almande. För att ersätta ägg kan du använda 1 msk linfrökross med 3 msk vatten (per ägg i receptet), låta det stå i några minuter tills det bildas en geléig hinna. Istället för kondenserad mjölk, kan du använda dig av kondenserad kokosmjölk och byta ut vetemjöl mot ett glutenfritt alternativ. Grädde kan bytas ut till en havrebaserad grädde och mörk choklad finns även i mjölkfri variant.

 

Recept och bild – Magnus Johansson Bageri & Konditori