Du i Fokus
Resor

Snabbguide Zagreb

skriv ut
Bara 2-3 timmar med flyget från Stockholm ligger Kroatiens vackra huvudstad Zagreb. Med sin 800 000 invånare är det Kroatiens största stad och har kommit att bli ett populärt besöksmål för turister. Trots dess storlek har staden behållit sin charm och är en stad som har mycket att erbjuda. 

Zagreb är beläget i den nordvästra delen av landet, invid floden Sava, vid Medvenica-bergen. Flygplats heter Pleso och ligger ca 10 kilometer sydväst om stan. Det går bussar in till stan som kostar cirka 40 kr och tar 40 minuter, en taxi kostar cirka 300 kr.

Det finns boende för alla plånböcker och smaker, vi rekommenderar gärna Hotel Dubrovnik som ligger mitt i stan på en av gågatorna. Hotellet är ett av de äldsta i Zagreb och byggdes redan 1929, sedan har det byggts om och till i omgångar och är idag ett av de modernaste i staden med spännande arkitektur. Bor man mitt i stan har man allt man behöver inom gångavstånd, och spårvagnen runt hörnet om man vill ta sig lite längre bort. Med Zagreb Card åker du fritt med de kommunala färdmedlen, har billigare inträde till flera museum och rabatt på olika restauranger. Kortet kostar runt 100 kr och gäller i 72 timmar.

Zagreb bjuder på vackra kyrkor och katedraler, lummiga parker, mysiga restauranger och caféer och billig shopping. Gornji Grad betyder “Övre staden” och är Zagrebs äldsta del. Här finns mängder med historia och spännande byggnader, bla Katedralen och Sankt Marcuskyrkan. Taket på Sankt Marcuskyrkan är sagolikt vackert och föreställer bland annat Zagrebs stadsvapen samt landskapssköldarna från olika delar av Kroatien. Upp till Gornji Grad går man gärna och sedan tar man kanske världens kortaste bergbana ner. Bergbanan hittar man strax bredvid Lortšcaktornet, där man varje dag klockan tolv avfyrar en kanonsalut, ett måste att se när man är här. Fyra personer har sedan starten 1877 haft det ärofyllda uppdraget att skjuta av saluten. Ingen har hittills varit en minut sen, så detta är en mycket pålitligt upplevelse som du kan ställa klockan efter.

Katedralen Marijina Uznesenja är väl värd ett besök. Detta är en typiskt gotisk katedral med två tornspiror, som kan ses från många av stadens områden. Detta är den största romersk-katolska kyrkan i hela Kroatien, tornen når en höjd av 105 meter. Katedralen stod färdig år 1217 men rasade samma under en jordbävning, kyrkklockan stannade på 07.03 och sitter nu på väggen utanför som minne.

Det kanske är lite udda att tipsa om en kyrkogård som sevärdhet, men Mirogojkyrkogården är något alldeles särskilt. Här ligger visserligen flera av Kroatiens allra största kändisar begravda, men det är främst den vackra arkitekturen och hur kyrkogården är utformad som gör den värd ett besök.

Zagreb har en mängd vackra parker, att ströva omkring i eller vila i. Botaniska trädgården ligger strax bortom tågstationen och är en lummig oas med mängder av växter och smådjur. Här finns bla en samling med köttätande växter, vackra näckrosor och små färggranna grodor! Trädgården är inte jättestor men här finns även en rejält tilltagen damm med sköldpaddor och guldfiskar.

Zagreb har en mängd intressanta museum, här kan man bla besöka museet för naiv konst. Det är en alldeles unik upplevelse där man kan se lokala bönders konstverk. En stor del av konstverken är gjorda av glas som var ett mycket billigare material att måla på än vanlig duk. Här finns också Museum of Broken Relationships som är precis som det låter ett museum om brustna relationer. Ungdomskärlekar som försvann, föräldrar som svikit sina barn, bästa vänner som släppt taget. Alla föremål berättar sin alldeles unika historia, den ena skrattar man högt åt – den andra får man en tår i ögat av.

Vill man få en skymt av den fantastiska solnedgången, tar man sig upp i takbaren 360. Ingången är från en av gågatorna strax bredvid Hotel Dubrovnik, inte helt lätt att hitta, men värd att leta rätt på. Entrén och hissen upp är gratis med Zagreb Card och utsikten är helt fantastisk! Har man bara lite koll på klockan och tiden när solen går ner är detta platsen att vara på för de mest fantastiska bilderna av Zagreb i solnedgången. Här ifrån får man också en bra överblick över hela staden förstås.

Kvällarna avslutar man gärna på restauranggatan Tkalčićeva, där uteserveringarna ligger så tätt att de går i varandra. Här blandas finare restauranger med billigare, inhemsk mat med Italienskt, Indiskt och Amerikanska Pannkakor. Här tipsar vi gärna om restaurangen Otto & Frank som har en kul historia, härlig personalen och fantastisk mat. Vart man än hamnar så sitter man länge och äter, pratar och lyssnar på trubadurerna som spelar på gatan.

Zagreb ser man bäst genom att använda fötterna. Så ta på dig bekväma skor, förse dig med en bra stadskarta (dessa brukar man kunna få i receptionen på hotellet) och ge dig ut i folkvimlet. Zagreb bjuder på gatukost, kultur, historiska byggnader, vackra parker och mycket annat.

Vill man shoppa så har man kommit rätt, här finns allt och till lägre priser än hemma. Sommarsäsongen är lång och värmen håller i sig långt in på hösten. När vi besökte staden i mitten av oktober var det drygt 20 grader varmt, perfekt väder för både sightseeing och shopping.

I Zagreb får man alltså kultur, shopping, god mat och härlig väder på en och samma gång – det kan knappast bli bättre! Det är svårt att få nog, så man kommer gärna tillbaka. Vilken tur att det ligger så nära!

 

Text och bild – Martin Jikita & Marlene Rindå Jikita

 

Visited 41 times, 1 visit(s) today