Du i Fokus
Resor

Tre perfekta weekendstäder i höst

skriv ut
I sin årliga reseundersökning kan hotell- och resesöksajten momondo.se se att 39 procent av svenskarna svarar att de planerar en stadsresa under 2017. Hösten är weekend-resornas högtid och vad passar bättre än att besöka spännande städer bara några flygtimmar från Sverige?

Hotell- och resesöksajten momondo.se har tittat på tre städer i Europa perfekta för en weekend 2017: Porto, Gdansk och Hamburg. Alla tre passar väl för de som bara under några dagar vill njuta av god mat och en härlig stadssemester.

Porto, Portugal
Porto kombinerar en avslappnad atmosfär med modernt stadsliv. Bland kullerstenar och färgglada kakelfasader kan besökare strosa längs med den centrala floden Duoro och uppleva stadens historiska platser. Under en weekend finns det några saker man inte bör missa.

Från Clérigos-kyrkans klocktorn får du en fantastisk utsikt över de färgglada taken. Ta en tur och lär känna den lokala till Bolhão-marknaden. På den historiska matmarknaden kan du köpa allt från färsk frukt till inredning, och väl på plats bör man ta chansen att testa francesinha, Portos ökända smörgås. Den består av en tjock skiva nötkött, korv och skinka. Om det inte vore nog toppas det med lager av ost, ett ägg och slutligen en dos kryddstark sås på en bädd av pommes frites. Lokalbefolkningen älskar att äta sin francesinha på Café Santiago.

En perfekt plats att avsluta en fullspäckad dag genom att avnjuta en trevlig drink är Porto Cruz’s 360 Rooftop Bar med sin fantastiska utsikt över Porto ett bra tillfälle för att ta vackra bilder staden.

Läs mer om Porto

Gdansk, Polen
För att uppleva ett speciellt och spännande stadsäventyr behöver man inte resa längre än cirka en timme med flyg från Stockholm, Göteborg eller Malmö. Gdansk kombinerar vacker miljö, god mat och massor av historia. Promenera bland färgglada hus längs med huvudgatan Dluga i gamla stan till det mysiga torget, och längre in myllrar det av pittoreska butiker, caféer och restauranger.

I centrala Gdansk har man inga problem att hitta restauranger, och om man väl är i Polen så är de klassiska lokala pirogerna nästan ett måste. De serveras ofta med bacon och stekt lök.

För en annan typ av kulturell upplevelse så är kyrkan Bazylika Mariacka, världens största tegelkyrka, väl värt ett besök. Slutligen rekommenderas den mysiga strandorten Sopot vid kusten. Hit är det lätt att ta sig via tåg, buss och spårvagn från centrala Gdansk.

Läs mer om Gdansk

Hamburg, Tyskland
Hamburg är weekendresmålet för den som söker en riktigt lättsam weekendupplevelse med långa bruncher, trevliga promenader och självklart öl-provningar. Von Freude är ett av många hantverksöl från Hamburg och enligt grundarna så var avsaknaden av karaktär i industrialiserad öl anledningen till att de började brygga eget. Tillverkningen sker i små satser så som hantverksöl bör produceras.

Förutom öl så erbjuder många hotell i Hamburg sen frukost, så ta tillfället i akt och njut av en lång sovmorgon innan upptäcktsresan i Hamburgs stadsliv börjar. Det smidigaste och snabbaste sättet att ta sig fram i Hamburg är med tunnelbanan. Njut av atmosfären vid Jungfernstieg, Rathausmarkt där det ligger mysiga Alsterarkaden med små exklusiva butiker och caféer.

Eftermiddagen gör sig bäst i Hamburgs hjärta, hamnen. Här kan man njuta av folklivet bland gatumusikanter och glittrande vatten. Avsluta resan med utsikten av det nyligen färdigbyggda konserthuset.

Läs mer om Hamburg

 

Text och bild – Momondo.se

Visited 13 times, 1 visit(s) today