Du i Fokus
Hem & Inredning

Pyssla med “oläskiga”pumpor

skriv ut
Halloween står för dörren och butikerna fylls med pumpor. Att göra “pumpagubbar” är populärt, men måste de verkligen vara läskiga? Hur var det nu med datumet… när är det Halloween och när är det Alla Helgons dag?

Alla helgons dag är en högtid för att minnas sina döda och helgdag sedan 1950-talet. Dagen kommer ur Allhelgonadagen, den 1 november, som i katolska kyrkan sedan tidig medeltid uppmärksammar helgon utan egen dag i kalendern. Dagen efter, Alla själars dag, hedrade anhörigas minne. I bondesamhället handlade 1 november nog mer om att spå vädret på vinterns första dag och på 1700-talet togs också Allhelgonadagen bort som helgdag. Numera är dagen en rörlig helgdag som infaller första lördagen mellan 31 oktober och 6 november, i år alltså Allhelgonadagen lördagen den 3 november.

Halloween inträffar den 31 oktober och har sitt ursprung i irländska och anglosaxiska All hallow’s eve, aftonen före Allhelgonadagen. Det var en keltisk höstfest som markerade skördetiden då eldar tändes för att vägleda de döda och skrämma bort häxor. Halloween började dyka upp i Sverige under slutet av 1980-talet, men firandet blev mer synligt för kanske 20 år sedan. Dagen är lite oklar för många, men det korrekta är alltså 31 oktober och man brukar säga att den som har en tänd pumpa på trappen är öppen för sk “Trick or Treat/Bus eller godis”.

Traditionen med pumpafigurer kommer från USA och är ett kul pyssel för både stora och små. Alla pumpafigurer måste inte vara läskiga monster. Att måla med tuschpennor, och använda papper och lim är ett enkelt sätt att göra roliga pumpor utan att behöva skära med knivar och ta hand om det lite kladdiga innanmätet. Numera finns det dessutom särskilda tuschpennor som fäster på pumpans yta, fråga i din pysselbutik.

Var kreativ med färger och former, gå loss med glitter och blommor. Alla kan vara med och det blir en mysig pysselstund.

  • Du kan välja vilka pumpor du vill, stora som små.
  • Se till att ha olika storlekar på penslar och en stadig hand.
  • Vi har valt rester av vanlig väggfärg som grundfärg, kanske har du också några burkar stående? Du kan självklart också använda hobbyfärg från pysselbutiken. Grundfärgerna kan behöva målas i två lager för att täcka ordentligt om du väljer att måla på mörkare pumpor.
  • Glitterdetaljerna har vi gjort med spraylim och sedan pudrat över med glitter.
  • För pappersdetaljerna har vi valt lite kraftigare papper och öron och vingar är fäst med hjälp av häftklamrar.
  • Tänk på att låta pumporna torka på en yta där de inte fastnar i underlaget om du har målat på undersidan.

 

Ha en mysig Halloween! Och tänkt på att tända en pumpa på trappen om du vill ha besök…

 

 

Text  – Marlene Rindå Jikita, Idéer och Bild – Blomsterlandet

 

Visited 20 times, 1 visit(s) today