Du i Fokus
Upplevelser

Winter Lights skapar magi på Skansen

skriv ut

När mörkrets lagt sig över huvudstaden satsar Skansen på att lysa upp Stockholm. I morgon är det premiär för Winter Lights, en ljud- och ljusinstallation som är något alldeles extra. Kanske lite läskigt för de allra minsta, men magi för de allra flesta.

Winter Lights är ett nytt och unikt koncept, där besökare går en slinga och på vägen får en mängd olika ljud- och ljusupplevelses. På Skansen har 1800-talsbyggnaderna och det vackra landskapet kombinerats med det senaste inom kreativ och hållbar ljusteknik. Alla ljusinstallationer är utvecklade utifrån omgivningen och platsens historia. Därmed blir upplevelserna, oavsett var de presenteras, olika och helt unika.

Den visuellt praktfulla 1,5 kilometer långa promenaden hade smygpremiär under onsdagen och öppnar för allmänheten på fredag. I mitten av november öppnar även Gunnebo Slott samt Trädgårdar i Mölndal liknande promenader. Under smygpremiären i Stockholm var det ordentligt kyligt, många hade dragit på sig både långkalsonger och vinterjacka trots att det är tidigt på vintersäsongen. Vid brasorna som tänts utanför Skogaholms Herrgård, stod många och värmde sig och mumsade på nygrillade marshmallows och varmkorv.

Promenaden börjar och slutar vid Skogaholms herrgård och är alltså inte så lång, men den tar sin lilla tid. Allt ska beundras och lyssnas på, musiken är specialkomponerad och passar perfekt till den fantastiska ljussättningen. Det var många “åh” och “titta där” bland gästerna. Ju mörkare det blev bland träden, desto mer upptäcktes. Här finns inte bara häpnadsväckande ljuseffekter utan även vackra dekorationer. Besökarna släpps in med jämna mellanrum, så att man ska kunna gå i sin egen takt utan att trängas.

Winter Lights på Skansen är verkligen en spektakulär upplevelse för alla åldrar och alla sinnen. Dessutom kantas ljuspromenaden av ett omsorgsfullt urval av säsongsanpassad mat och dryck som ger det där lilla extra myset längs vägen. Installationerna finns där 27 oktober – 28 januari. Vår rekommendation är att gå slinga när det är ordentligt mörkt, då framträder allt som bäst. Och klä er varmt, så ni kan stanna länge!


Text och bild – Marlene Rindå Jikta & Martin Jikita


Visited 57 times, 1 visit(s) today