Du i Fokus
FilmUpplevelser

Utställning med foton från Roy Anderssons senaste film

skriv ut

Roy Andersson (f. 1943) är en svensk filmskapare med en lång karriär bakom sig i filmindustrin. Efter tiden som regissör av ett stort antal reklamfilmer, flera kortfilmer och många prisbelönta långfilmer är han idag ett väletablerat namn i branschen och har genom åren fått stor internationell uppmärksamhet. Nu öppnar utställningen Jag såg på Artipelag.

Roy Andersson debuterade 1970 med filmen “En kärlekshistoria” efterföljd av filmen “Giliap” 1975. Andersson var även aktuell med kortfilmen Någonting har hänt, 1989, men filmen orsakade en hel del kontrovers och drogs senare tillbaka. I hans nästa film Härlig är jorden, blev Roy Anderssons stil och uttryckssätt ännu tydligare.

Hans senaste film “Om det oändliga” från 2019, tilldelades Silverlejonet för bästa regi. Det 17 bilder från filmen som nu ställs ut på Artipelag. Enligt regissören själv rör sig filmen “Om det oändliga” mellan nutid och dåtid och skildrar historiska personer. Som betraktare får vi följa med på en resa genom livets stora och små skeenden; ett par svävar över ett krigshärjat Köln, en far stannar för att knyta sin dotters skor i hällregnet och tre tonårsflickor dansar utanför ett kafé; ett kalejdoskop över existensen och oändligheten.

De 17 bilderna är 70×120 cm stora och ställs ut i lokalen Studion som ligger nära entrén som vetter mot Baggensfjärden och strandpromenaden. Utställningen pågår mellan den 13 januari och 12 mars 2023.

Text och bild – Pressmaterial

Visited 29 times, 1 visit(s) today