Du i Fokus
TVUpplevelser

Four Hands Menu – Världskockar skapar magi

skriv ut

Den 16 november är det exklusiv premiär för Viaplays nya originalserie Four Hands Menu – en internationell dokumentärserie skapad av stjärnkocken Niklas Ekstedt. Ett annorlunda matprogram där Niklas Ekstedt parar ihop toppkockar världen över som tillsammans skapar helt unika menyer. 

I sex avsnitt får tittarna följa med till olika platser i världen och uppleva sällsynta möten mellan tolv originella toppkockar. Tillsammans ska de utforma en kreativ middag – utan varken skyddsnät, förutbestämda recept, ingredienser eller regler – skapad och lagad av fyra händer. Varje avsnitt ger en unik inblick i den gastronomiska skapandeprocessen, från idé till komplett meny, när två kockar i världklass ska samarbeta i köket.

– En så kallad “four hands menu” är ett existerande och populärt begrepp bland oss kockar. För mig har det alltid blivit grymma möten där oväntade idéer och spännande samtal uppstått, säger Niklas Ekstedt.

I första programmet är Niklas själv med. Eld möter eld i Sydney när han möter Lennox Hastie för att skapa deras unika four hands-meny. Tillsammans är de två av världens främsta mästare inom grillning och matlagning med eld. Båda har dessutom ett brinnande kontrollbehov i köket. Här är matlagningen en långsam och njutningsfull process där man snackar om livet medan den perfekta glöden infinner sig.

 

I de sex avsnitten möter vi:

Niklas Ekstedt (Stockholm – Ekstedts) och Lennox Hastie (Sydney – Fire Door). Två av de mest framstående kockarna inom grillning och matlagning med eld.

Esben Holmboe-Bang (Oslo – Maaemo) och Bo Songvisava (Bangkok – Bo.Lan). Dansk som driver hypermodern krog i Norge och thailändsk tv-stjärna vars kokkonst präglas av hållbarhet.

Margot Henderson (London – Rochelle Canteen) och Margarita Fores (Manila – Grace Park). Brittisk tar vad man har-attityd möter Asiens bästa kvinnliga kock.

Poul Andrias Ziska (Thorshamn – Koks) och Jock Zonfrillo (Adelaide – Orana). Den ena satte färöisk matkultur på kartan, den andra kallas gastronomins Indiana Jones.

Adeline Grattard (Paris – Yam’Tcha) och Gabrielle Hamilton (New York –Prune). Hetaste kockarna ur den nya vågen som präglas av unika småkrogar drivna av starka personligheter. 

– Det som skiljer Four Hands Menu från andra matserier är att det varken är en tävling eller ett porträtt. Vårt fokus ligger på den skapandekraft som uppstår när två kreativa genier möts och deras enorma passion och nyfikenhet till maten och kokkonsten. Tittarna kommer att få se mina matidoler göra det de gör bäst när de gör något de aldrig tidigare gjort – det blir riktigt spännande, säger Niklas Ekstedt.

Four Hands Menu är ett Viaplay-original i sex delar med exklusiv premiär på Viaplay den 16 november med nya avsnitt varje fredag.

 

Text och bild – Pressmaterial

 

Visited 9 times, 1 visit(s) today