Du i Fokus
Teater

Tootsie – ett färgsprakande äventyr med allvar i botten

skriv ut
Betyg: ⭐️⭐️⭐️⭐️

-Alla är här! Konstaterade Micael Bindefeld nöjt medan gästerna minglade på röda mattan på Oscarsteatern. Så var det verkligen, alla ville se Robert Gustafsson på premiären av musikalen Tootsie. Salongen var fullsatt och jublet var totalt när ridån gick ner 180 minuter senare.

Att jämföra filmen Tootsie med musikalen, är som att jämföra de första telefonerna med dagens mobiler. Filmen Tootsie med Dustin Hoffman, som kom på 80-talet, stack ut genom att dribbla sig igenom genusfrågorna på ett skickligt sätt. Men den ska man helst glömma när man ser musikalen, Calle Norlén och Edward af Sillén har nämligen skapat något helt nytt.

Fortfarande finns grundhistorien självklart kvar, men istället för att huvudkaraktären Michael Dorsey får en roll i en tv-såpa, utspelar sig handlingen inom teaterns värld. Ur desperation föds hans kvinnliga alter ego Dorothy Michaels. Dorothy får en roll som amma i en uppföljare till Romeo och Julia och succén är ett faktum. Men med framgången kommer utmaningar och att vara kvinna visar sig vara allt annat än okomplicerat.

Texten är lysande, dekoren enkel och snygg, koreografin riktigt häftig och skådespelarna lyser! Att samtliga trivs tillsammans och har roligt på scen syns tydligt. Detta skulle lät kunna bli en parodi eller en slags fars, istället visar Robert Gustafsson vilket proffs han är. Han gör Dorothy till sin och bär upp både  klackarna och paljettklänningen med bravur. En lågmäld version av Dorothy som inte tar någon större plats, men ändå är störst på scen. Bästa kompisen Jeff spelas av Andreas Nilsson, som levererar snabba repliker med perfekt tajming. Sen har vi Sussie Eriksson och Ola Forssmed, den ena ex-flickvännen Sandy och den andre neurotiske demonregissören Ron. Bägge så proffsiga att man bara ryser!

Vid sidan av de etablerade namnen syns även de nya stjärnskotten Linda Olsson och Hjalmar Freij som har föreställningens absolut härligaste röster. Dessa två kommer vi definitivt att se mer av i framtiden. Som grädde på moset ackompanjeras hela ensemblen av Oscarsteaterns suveräna tolvmannaorkester. Enda minuset skulle vara ljudet, stundtals överröstas sången av musiken – men åtgärdas detta så alla ord går fram finns inget att klaga på alls – tvärtom!

Detta är total njutning, humor och allvar i en perfekt kombination. Se gärna Dustin Hoffmans suveräna rollprestation i filmen, men jämför den inte med musikalen. Det är två helt skilda upplevelser som bägge förtjänar sin egen uppmärksamhet. Årets glittrigaste kväll, utan tvekan!

Här är några av kvällens gäster på röda mattan, som för kvällen var blå.

Tootsie spelas på Oscarsteatern tom 17/12, men vi gissar att den fortsätter även i vår.

 

 

Text & mingelbilder – Marlene och Martin Jikita, Bilder från föreställningen – Mats Bäcker.

 

Visited 30 times, 1 visit(s) today