Du i Fokus
Jikitas på ÄventyrTeaterUpplevelser

Nötter – Roligt, förvirrande och vältajmat

skriv ut

Betyg: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Fredriksdalsteatern i Helsingborg har en lång tradition av sommarteater under bar himmel. Från och med i år är det Anagram som ska vårda den komeditradition som präglar scenen och som rustat upp teatern under våren. Man öppnar upp med den helt nya farsen “Nötter” skriven av Adde Malmberg med Babben Larsson i en av huvudrollerna.

I år ställer Fredriksdalsteatern inte bara till med premiär utan med urpremiär. Adde Malmbergs “Nötter” är specialskriven för Fredriksdalsteatern med namn som Babben Larsson, Siw Erixon och Sanna Persson Halapi i några av de större rollerna. En föreställning som börjar rätt lugnt med som blir mer och mer invecklad och hysterisk. Personer förväxlas, slår halvt ihjäl sig och är riktigt, riktigt stressade. Som en fars ska vara alltså.

Alltsammans utspelar sig på den strängt vegetariska och ekologiska kursgården Kruskagården i Mörarp. Gårdens ägare Lillemor (Sanna Persson Halapi) har stora problem att få ekonomin att gå ihop. Allt står och faller med den konferens om ”framtidens mat” som precis ska äga rum. Hon är övertygad om att med god vilja ska det lyckas! Inte minst tack vare den nye stjärnkocken Sam Niedermeyer (Simon Garshasebi). Tyvärr har hon ont om personal så den tidigare utbrände, men nu nästan helt friske hovmästaren Halvar (Nils Dernevik) får hoppa in. Det går bra för honom så länge han får ta det lite lugnt. Den barske VD (Siw Erixon) på det konfererande företaget, tycker dock att han är alldeles för lugn.

Självklart uppstår en rad misstag, missförstånd och missuppfattningar. Men konferensen måste rulla vidare till varje pris och det gör den. Alla anstränger sig till sitt yttersta, ivrigt påhejade av den ständigt positiva konferensdeltagaren Rose-Marie (Babben Larsson). Allt måste bli perfekt, men precis allt går åt skogen.

Laguppställningen är stark med en blonderad Babben Larsson i spetsen, som har en stark ensemble i ryggen bestående av Susanne Karlsson, Siw Erixon, Sanna Persson Halapi, Daniel Träff, Simon Garshasebi, Nils Dernevik och HC Thulin. Babben är rolig, som alltid, men här får vi inte riktigt se hela hennes potential. “Jag bara skoja” blir lite tjatigt efter några gånger. Duetten med kocken Sam är dock en av höjdpunkterna. Någon som däremot visar upp hela sitt register är Daniel Träff som den stackars sönderslagna och totalt mörbultade mannen som helt plötsligt dyker upp på gården. Vem är han egentligen? Daniel har en osannolik tajming och är i klass med Ola Forssmed när det gäller att ta smällar.

Vi måste även lyfta Nils Dernevik som den utbrända och nästan helt friske hovmästaren, samt HC Thulin som komikern. Båda charmiga och roliga, men glimten i ögat. Det syns att alla har roligt på scen och trivs med varandra. Då har vi inte ens nämnt Siw Erixon rocka loss med Creedence “Proud Mary”. Även om publiken inte riktigt hängde med, så var det är riktigt drag där ett tag.

Det är roligt. Det är förvirrande. Det är fars! Sommaren på Fredriksdalsteatern levererar!


“Nötter” spelas på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Föreställningen är 2,5h lång, inklusive paus.

Text – Marlene & Martin Jikita, Bilder – Charlotte Strömwall

Visited 616 times, 4 visit(s) today