Du i Fokus
Jikitas på ÄventyrTeaterUpplevelser

Claes Malmberg – Korvfabrikör med krut i!

skriv ut

Betyg: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Vallarna i Falkenberg är kända för sina härliga buskisar, som alltid får höga betyg av både publik och kritiker. I år har man fått extra draghjälp av Claes Malmberg som den kryddstarka korvfabrikören Julius Augustsson. Självklart är den långsamme och lite tröge Jojje, hans högra hand – som såklart ställer till det totalt. Det blir väldigt rörigt. Och väldigt roligt!

För första gången har handlingen flyttats uppåt. Man är inte längre på den traditionella lilla gården, utan fem våningar upp där Korvfabrikör Augustsson regerar från sin flådiga takterrass. Det är strax efter andra världskrigets slut och ekonomin blomstrar för företaget, man har nämligen kommit på ett nytt recept på en korv som bokstavligt talat gjort dundersuccé.

I samband med fabrikörsfrun Tuttans födelsedag samlas familj och vänner för ett stort födelsedagsfirande. I samband med detta kommer ytterligare ett anonymt utpressningsbrev till fabrikören, som Tuttan får se och tror är till henne. Den nya servitören är utsänd spion från en konkurrent och Skit-Olle går sönder. Julius funderar på vem som ska ta över företaget, medan Tuttan agerar äktenskapsmäklerska till döttrarna. Snart har vi en härva med intriger och komiska missförstånd. Frågor staplas på varandra: Vem ska ta över fabriken? Varför är militären där? Vem skriver utpressningsbreven? Är huset på Rivieran verkligen betalt? Och vad är den hemliga ingrediensen i den dundergoda korven? Och vem sjutton är Skit-Olle?

Claes Malmberg är i sitt esse som den frodige och väldigt törstige korvfabrikören Julius. Malmberg har egenskapen att ha en naturlig komisk utstrålning, som passar särskilt bra för buskis. Som Korvfabrikör är han perfekt! Jojje Jönsson, vad säger man om Vallarnas egen inventarie? Kanske att han är lika självklar på Vallarna som en julgran på julafton. Som den senile Kamrer Putte är han lika förvirrad, långsam och underbar som alltid. Två stora namn och karaktärer som lyfts ännu mer av den härliga ensemblen med Jeanette Capocci, Mikael Riesebeck och Jessica Heribertsson i spetsen.

Jeanette Capocci strålar nog ändå mest av dem alla. Som snusförnuftiga hushållerskan Berta har hon något att säga om allt och alla. Hon bangar inte för en snabb lektion i blommor och bin för den nya servitören. Lite då och då kommer tänkvärda små ord med uppmaningen att tänka på detta till nästa gång. Något som hade kunnat bli tjatigt, men är perfekt avvägt och ger extra krydda till korven… förlåt, till föreställningen såklart.

Det är galet, oväntade vändningar och väldigt, väldigt roligt. Full fart från början till slut, vi tittade inte på klockan en enda gång. En härlig buskis som verkligen gör skäl för namnet och publiken älskar det. Här snackar vi sommarteater när den är som bäst. En pang-buskis helt enkelt!

Korvfabrikören spelas på Vallarna tom 11 augusti. Sedan som turné runt om i Sverige under hösten. Föreställningen är ca 2 timmar och 30 minuter inkl paus

Text – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita, Bild – Bo Håkansson

Visited 176 times, 1 visit(s) today