Du i Fokus
Jikitas på ÄventyrTeaterUpplevelser

Eva Rydberg byter scen – men håller stilen

skriv ut

Betyg: ⭐️⭐️⭐️⭐️

När Eva Rydberg blåser liv i Sundspärlans vackra gamla friluftsteater i Helsingborg, gör hon det med besked. Omgiven av bästa kompisen Ewa Roos och hela den skådespelande delen av familjen Rydberg kan publiken förvänta sig humor, glädje och såklart en historia med lyckligt slut. “Ett resande teatersällskap” sätter återigen Sundspärlan på teaterkartan.

Efter 30 år som teaterdirektör på Fredriksdalsteatern tog Eva Rydberg sitt pick och pack och flyttade in på vackra och anrika Sundspärlans friluftsteater. Här har hon dammat av komediklassikern “Ett resande teatersällskap”, med sig själv, Ewa Roos och Hampus Nessvold i huvudrollerna. För säkerhets skull finns även Birgitta Rydberg, Mia Poppe, Kalle Rydberg, Robert Rydberg och Fredrik Dolk med på scenen. Men även Andreas T Olsson ses i tablån, han regisserar dessutom föreställningen.

“Ett resande teatersällskap” hade premiär redan 1848 och har spelats flitigt på svenska scener sedan dess. Handlingen kretsar kring teaterdirektör Alexander Sjövall och hans sällskap som turnerar i landsorten. På 70-talet kom en tv-serie där Georg Rydeberg gjorde rollen som Sjövall. I Sundspärlans version har manlige Rydeberg bytts mot kvinnliga Rydberg, som teatern själva säger så har Andreas T Olsson tolkat manuset mycket fritt. Minst sagt. Liknelserna med Rydbergs trassel med Fredriksdalsteatern är tydliga och dras ibland på gränsen till för långt.

Vi tar oss tillbaka till 1924. Sundspärlans friluftsteater får besök av två konkurrerande teatersällskap som av okänd anledning är dubbelbokade till samma datum. Det ena sällskapet, som leds av Alexandra Sjövall (Eva Rydberg), är utpräglat komiskt och kommer på kant med det andra sällskapet som bara vill spela tragedier, den ena tradigare än den andra. Mellan de båda sällskapen springer en ung man (Hampus Nessvold) som vill bli skådespelare trots att hans pappa, garvare Gråström (Fredrik Dolk), avskyr allt vad skådespelare och skådespeleri heter.

Detta är ett lustspel, ingen fars. Tror man att det ska vara släng i dörrar och invecklade intriger så har man kommit fel. Här finns humor, men även en mängd moralkakor, trallvänliga melodier och rappa dialoger. Eva Rydberg gör ingen besviken, hon levererar till 100%. Som alltid. Så även Ewa Roos, det finns liksom inget mer att säga än så. De är väl inarbetade med varandra och passar ihop som ett gift gammalt par.

Men vi tycker nog att strålkastarljuset lyser lite extra på Andreas T Olosson, Hampus Nessvold och Birgitta Rydberg. Andreas börjar bli gammal i gemet, alltid proffsiga och att lita på. Likaså Birgitta, vi glömmer inte hennes roll som nunna i “En värsting till syster” där hon verkligen briljerade och gör även den här gången. Så har vi Hampus Nessvold, en debutant när det gäller utomhusteater men ingen nykomling – han hör hemma på scen. Tillsammans med övriga ensemblen har man skapat en trivsam föreställning, men kanske med lite väl mycket fokus på det som har varit. Ibland måste man bara gå vidare.


“Ett resande teatersällskap” spelas på Sundspärlans Friluftsteater 30 juni, 3-7 juli, 10-14 juli, 17-21 juli, 24-28 juli, 31 juli, 1-4 aug, 7-11 aug. Föreställningen är ca 2 tim och 30 min inkl paus.


Text och bild – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita

Visited 222 times, 1 visit(s) today