Du i Fokus
TeaterUpplevelser

Philip Jalmelid briljerar i Såsom i Himmelen

skriv ut
För tio år sedan kontaktade teaterproducenten Vicky von der Lancken regissören Kay Pollak för att diskutera möjligheten att göra musikal av filmen”Så som i Himmelen”. Samtalen tog fart och sedan dess har ett intensivt arbete pågått. Slitet har lönat sig, musikalen Såsom i Himmelen kan vara det bästa som visats på en svensk musikalscen.

Med namn som Malena Ernman och Anders Ekborg kan det inte bli annat än succé. Ernman och Ekborg är pålitliga och levererar alltid. Men på Oscarsscenen får de konkurrens om stjärnstatusen, Philip Jalmelind och Tuva B Larsen briljerar och lyser starkast av dem alla! Jalmelind fångar hela publiken efter en enda takt, han är magisk! Överhuvudtaget är alla starkt lysande stjärnor i den här uppsättningen, detta är nog den starkaste ensemble vi sett, alla med sin egen specialitet. Vi vill nämna några lite särskilt och det är Linus Eklund Adolphson och Rikard Björk som har två mycket speciella roller och som verkligen sticker ut. Linus Eklund Adolphson har en av de starkaste scenerna när han får nog av mobbingen och får hela publiken att storgråta. Rikard Björks karaktär som funktionsnedsatta Tore är inget annat än helt fenomenal och vilken bas!!!

Såsom i Himmelen handlar om världsdirigenten Daniel Daréus som efter ett sammanbrott plötsligt avbryter sin internationella karriär och återvänder till sin barndomsby. Han har ett hjärtfel och behöver tystnad, lugn och ro. Det dröjer inte länge förrän han övertalas att tacka ja till att ta över spillrorna av den lilla kyrkokören och där tar hans liv plötsligt en vändning när han lär känna byns färgstarka karaktärer: den charmiga kassörskan Lena, den traditionsbundne prästen Stig och hans fru Inger, den kuvade Gabriella, den strikta diakonissan Siv, den kärlekstörstande pensionären Olga och den härliga, överoptimistiska cykelhandlaren Arne. I dem möter Daniel vänner och fiender och där hittar han kärleken.

De 1,4 miljoner som sett filmen kommer att känna igen sig, men även den som inte sett filmen kommer att njuta av föreställningen. Precis som i filmen så är det många samhällsproblem som samlats under ett tak. Här finns mobbingen, utanförskapet, den lokala kändisen, fixaren, vänskapen och allt annat som ryms i en liten by. Att komma in i gemenskapen som nyinflyttad och dessutom världskänd är inte helt enkelt. Många scener är direkt obehagliga och så berörande att det är jobbigt att sitta kvar. Det är mörker, ljus, kärlek och hat på ett och samma bräde. Och så oerhört bra!

Starkare och mer berörande än så här blir det inte på en svensk musikalscen i höst! Vi får väl säga att Vicky von der Lancken lyckats igen och att de där tio åren gav utdelning.

 

Såsom i Himmelen har premiär på Oscarsteatern 13 september och är knappt 3 timmar lång inklusive paus.

 

Text – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita, Bild – Pressmaterial

 

Visited 49 times, 1 visit(s) today