Du i Fokus
DryckMat & Dryck

Comtes de Champagne – en av de mest mytomspunna vinerna från Champagne

skriv ut
Champagne Taittinger ägs och drivs idag av familjen Taittinger, som ett av få Champagnehus där familjemedlemmarna vars namn pryder etiketten fortfarande har en aktiv roll. Comtes de Champagne skapades som en hyllning till grevarna i Champagne 1952, och är ett av de tidigaste exemplen av Blanc de Blancs.

Druvorna till Comtes de Champagne 2007 kommer från Grand Cru-byarna Avize, Chouilly, Cramant, Mesnil-sur-Oger och Oger i Côte des Blancs. Efter en sen vår och en sval sommar kom solen fram i augusti, i tid för att druvorna kunde nå perfekt mognad. Skörden började den 30:e augusti. Efter separat vinifiering av endast första pressningen lagrades 5 % av vinet på små, franska ekfat under fyra månader, som byts ut vart tredje år. Flaskorna lagrades sedan i svalkan i de Världsarvsklassade kalkstenskällarna i Saint-Nicaise i Reims, innan de såg dagens ljus.

Årgång 2007  har en elegant doft av mineral, citrus, blommor och nötighet. Den smakar frisk, elegant, citrondriven smak med hint av anjourpäron, hasselnöt och mineral, med en fin mousse och lång, rik eftersmak. Passar bra till skaldjur, särskilt hummer och elegantare fiskrätter.

Den 35:e årgången av Comtes de Champagne har redan uppmärksammats som en av de allra bästa hittills, med bland annat 98/100 poäng av James Suckling. Comtes de Champagne är en av de mest mytomspunna vinerna från Champagne, och i Sverige har den bland annat varit en del av Nobelfestligheterna.

Comtes de Champagne Grands Crus Blanc de Blancs 2007

Artnr: 90301

Pris: 1200 kr

 

Text och bild – We & Wine

 

Visited 1 times, 1 visit(s) today