Du i Fokus
TeaterUpplevelser

Drejscenen är självklart med i musikalen Ghost!

skriv ut
Även om man inte sett filmen, så vet alla vad man talar om när man pratar om scenen där Patrick Swayze och Demi Moore drejar tillsammans. Självklart handlar det om Ghost, filmen som inte lämnar någon oberörd och som nu sätts upp som musikal på China Teatern i Stockholm.

Ghost handlar om New York-paret Molly och Sam som lever ett lyckligt liv tillsammans. Efter en dramatisk händelse förändras plötsligt allt och Sam måste hitta ett sätt att skydda Molly, trots att han är död och fast mellan två världar. Ghost lämnar ingen oberörd och musikalpubliken får ta del av en berättelse om sorg, lycka, mystik och odödlig kärlek.

Huvudrollsinnehavarna har handplockats och är några av sång- och musikalscenens starkast lysande stjärnor. Sam Wheat spelas av den mångfacetterade sångaren Peter Johansson som gjort många stora roller i musikaluppsättningar. Den danska musikalstjärnan Maria Lucia Heiberg Rosenberg spelar rollen som Molly Jensen. I övriga roller syns bla välkända Gladys Del Pilar och Bruno Mitsogiannis.

”Som alltid med all riktigt bra underhållning så behövs det en bra story i grunden. Ghost har en fantastisk kärlekshistoria som inte liknar någon annan, en berättelse om hur kärleken till en annan människa lever kvar i oss även i livet efter detta” förklarar regissören Anders Albien.

Den Oscarsvinnande kärlekshistorien i 90-talsfilmen Ghost, med Patrick Swayze och Demi Moore i huvudrollerna, lämnar få människor oberörda. Glen Ballard har tillsammans med Dave Stewart från popgruppen Eurythmics, skrivit musiken till Ghost. Med låten Unchained Melody från filmens ikoniska drej-scen som grund har de skapat en samling nykomponerade låtar. Unchained Melody är den enda av låtarna i musikalen som inte översatts till svenska, i övrigt är både replikerna och musiken översatt. Danska Maria har gjort sitt bästa med att lära sig svenska under våren och sommaren och det hörs knappt att hon har danska som modersmål.

Man kan väl enkelt säga att Vicky von der Lancken och hennes team har gjort det igen! En fantastisk uppsättning med fantastiska skådespelare. Huvudrollerna matchar varandra i både röster och utstrålning, precis som övriga roller. Den legendariska drej-scenen är som sagt med, men den är inte i början som i filmen och den är lite annorlunda mot filmen. Överhuvudtaget är det många spännande effekter med på scen, där det bla verkligen ser ut som man går igenom dörrar och tar över levande personers kroppar. Gladys Del Pilars version av Oda Mae Brown är helt galen och publiken älskar henne!

Det här är riktigt bra och fungerar även för den som inte sett filmen och för alla åldrar. Det enda negativa vi har att säga är om de gråklädda dansarna, som är helt suveräna men förvirrar oss lite… vi har inte riktigt förstått vilka de är och vad de tillför berättelsen i viss scener. Men helt klart är att de är så otroligt bra att vi gärna går oss ser dem i en separat föreställning vilken dag som helst!

Ghost har premiär på China Teatern den 14 september och är ca 2 timmar och 45 minuter lång inklusive paus.

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Showtic

 

Visited 22 times, 1 visit(s) today