Jens Hultén berör med sin sista match

skriv ut
Igår hade skådepelaren Jens Hultén premiär med sin monolog ”Sista Matchen”. En föreställning om hans liv med demoner, missbruk och rädslor. Att hans första filmroll var som knarkare i filmen ”Under ytan” känns nästan som ett slags tecken, då han bara två år senare tog hjälp och gjorde upp med sitt långa missbruk. Nu står han alltså på scen och berättar sin egen historia.

Betyg: ⭐️⭐️⭐️

Just nu är Jens Hultén på en bra plats i livet. Det är kanske därför han kan göra en sammanfattning av sitt liv och även berätta den offentligt. Att han överhuvudtaget lever måste nog ses som ett mirakel, med tanke på allt han varit med om. Han närmar sig 60 och har äntligen nått en plats i livet då han mår bra och har ett bra liv.

Föreställningen ”Sista matchen” är en monolog skriver tillsammans med Benny Haag, som berör och ger lite ont i magen, men som även har en del humor. Hans raljerande kring offerkoftan är briljant! Jens Hultén berättar om möten med gangsters i New York, hur han hoppade över en häck och landade rätt ner i betongen flera meter ner och hur han nästan fick sin son överkörd av en buss. Allt på grund av alkohol. Fruktansvärda historier, som han berättar med inlevelse och som får publiken att dra efter andan. Det är ingen vacker historia, tvärtom.

Intressant och berörande är det absolut, men alldeles för långt! En monolog på två akter blir sällan bra, pausen brukar förstöra stämningen och så blir det även här. Första akten griper tag, Jens Hultén berättar om händelser som fångar publiken och får oss att både skratta och gråta. Efter pausen händer något… då blandar han in politik och samhällsproblem som kanske inte riktigt passar ihop med resten av texten. Publiken börjar skruva på sig, några går på toaletten och andra hämtar mer att dricka.

I informationen står att föreställningen är 2.20 inklusive paus, men premiärkvällen slutar först efter närmare 3 timmar. Vilket såklart kommer som en överraskning för dem som betalat parkering och måste lämna föreställningen för att inte få p-böter. En mycket lovande text framförd av en alldeles utmärkt skådespelare förstörs av spring och småprat i publiken. Kunde vi betygsätta publiken skulle den få ett stort minus, för där fanns ingen respekt alls för vare sig medmänniskorna i publiken eller skådespelaren på scenen.

Tycker man om Jens Hultén och är nyfiken på hans liv ska man absolut se hans föreställning, men sätt parkeringsskivan några extra minuter framåt.

 

”Sista matchen” går som turné runt om i Sverige under oktober och november.

 

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita