Du i Fokus
Upplevelser

Stort utbud av smakupplevelser i Umeå

skriv ut

Middag i växthus, höghöjdscocktails, nobelcider, Norrländsk BBQ eller blåbärsvin vid forsen? Umeåregionen är fylld av innovativa, oväntade och minnesvärda smakupplevelser. Här kommer ett urval.

1. Facit bar, toksvenska cocktails

Det verkade som en smått rubbad satsning. En cocktailbar på 1 000 kvadratmeter i Umeå som uteslutande serverar svenska ingredienser. Bartendern bakom idén, Emil Åreng, hade förvisso några succéartade år bakom sig där han bland annat återställt den anrika Cadierbaren på Grand Hotel i Stockholm till gammal storhet, men här hade han väl ändå tagit sig vatten över huvudet? Nä. Facit är idag ett resmål i sig, vann guld i Svenska designpriset och är i skrivande stund nominerade till pris för ”Bästa cocktailbar”, ”Bästa nya cocktailbar” och ”People’s Choice” i Bartenders Choice Awards 2023. Ibland är en skvätt galenskap exakt vad som behövs.

2. Wild River, krogen i skogen

Mer Västerbotten än så här blir det inte. Från maj till september kan gäster njuta av lokala råvaror från såväl skogens skafferi som lokala producenter med utsikt över Mårdseleforsen. Kanske har du arbetat upp aptiten med en promenad i det intilliggande naturreservatet eller genom en omväxlande härlig och skräckinjagande forsränning? Och kanske avrundas dagen med gravad tjäder som sköljs ned med ett glas blåbärsvin producerat i Norsjö, eller blåbärsnektar från Tavelsjö? Ja, du hör ju själv, Wild River nästa!

3. Brännlands cider, en cider-revolution
Är det gott nog för Nobelmiddagen, så är det gott nog för dig. Och vansinnigt smarrigt är det! Efter tio år har Brännlands cider etablerat sig som ett av världens främsta isvin, och det serveras på gourmetkrogar runt om i världen. I Vännäsby – tre mil väster om Umeå – hittar du vineriet och ett nybyggt Tasting Room där besökaren har möjlighet att njuta av provsmakning och ta del av isciderns fascinerande historia. Men är det vin? Eller är det cider? Svaret är mer komplicerat än du kanske tror.

4. Gotthards krog, middag i växthus
Hållbarhet behöver varken vara präktigt eller tråkigt, detta är krogen Gotthards ett levande bevis för. Restaurangen i Stora hotellet i centrala Umeå har kallats ”en av världens coolaste restauranger” i brittiska The Guardian, fått pris som Årets mest hållbara restaurang och finns som enda norrländska restaurang på listan 360° Eat Guide som rankar restauranger och hotell i Norden. Men att uppleva middag i växthuset mitt på restaurangens egna odlingar på Älvåkern i Umeå är ändå något alldeles extra. Platser släpps säsongsvis och det är först till kvarn.

Foto: Philip Avesand, Gotthards krog

5. Costas, högkvarter för kaffeälskare
Få tar begreppet ”en kopp kaffe” på större allvar än Costas Pliatsikas i Umeå. Miljoner tittare runt om i världen har sett Costas Youtube- och Instagramvideor där espresso blir till en konstform. Rosteriet på Kungsgatan är högkvarter för Umeås kaffeälskare och det är också här som kaffebönor rostas och skickas ut till många av stadens kaféer och restauranger. Ett sådant där mysigt och familjärt ”hål-i-väggen” som alla borde besöka när de har vägarna förbi Umeå – lika mycket för kaffet som för sällskapet. Har du tur så finns dessutom Mr. Benny på plats för att servera Ibrik-kaffe – Greek Style.

6. Elektra, operarestaurangen
Här samlas kulturälskare av alla slag för att mingla, lyssna på musik och njuta av mat och dryck. Men även om närmaste grannen är Operan så är det långt ifrån uteslutande ”finkultur” som får plats. Här hålls ett av stadens mest populära popquiz med allt från Britney till Beethoven i frågorna. Livejazz, hiphop-dj:s, indiepop-releasefester och electromyz – detta är en veritabel smältdegel av kulturella intryck som inte får missas, helt enkelt.

7. NÒR, höghöjdcocktails
Vi hade ju lovat oss själva att undvika New York-referenser, men nog för restaurang NÒR tankarna till lyxigt mingel i världens metropoler. Menyn bjuder på nordiska råvaror med smaker från runt om i Europa, utsikten på en svårslagen vy över älv och stad, och inredningen på en sober elegans. Fredagar och lördagar finns DJ på plats in i natten, och vad passar väl bättre än att smutta på en cocktail på 13:e våningen när du vill smita från vardagstristressen en stund? Skål!

8. Rökstugan BBQ, norrländsk barbeque
I utkanten av ett oansenligt industriområde hittar vi en smakupplevelse utöver det vanliga. Rökstugan BBQ öppnade hösten 2021 och har skickat röksignaler som når grillälskare från hela regionen. Menyn varierar utifrån vilket kött krögartrion lyckats lägga vantarna på, men St Louis cut ribs, pulled pork och oxsvans hör inte till ovanligheterna. Dessutom håller grabbarna grillkurser där den ambitiöse trädgårdskocken har chans att bli kvarterets okrönte grillkung till sommaren.

9. Granö Beckasin, skogens trädgård
Sov i trädtopparna, paddla i älven och smaka på lokala läckerheter. Granö Beckasin förvandlade en avdankad camping till en av Västerbottens mest spännande besöksmål där du året om kan njuta av vildmarksupplevelser och gastronomi. Hållbarhet löper som en grön tråd genom hela upplevelsen, från boende till äventyr och restaurang.

10. Le Garage, intimt och lokalt
Le Garage är ett av Umeås guldkorn – väl värd en liten omväg. Den intima lilla kvarterskrogen på Umedalen – 6 kilometer från centrala Umeå – håller hög nivå på såväl vinlista som mat, och med oerhörd mysfaktor. Makarna Victor och Sindy Wu Nilsén har skapat den perfekta balansen mellan ambitiös bistro och avspänt vardagsrum, något som får även den mest inbitne centrumbo att gladeligen kasta sig på cykeln eller Ultrabussen för att rulla västerut.

Text och bild – Pressmaterial

Visited 12 times, 1 visit(s) today