Du i Fokus
Upplevelser

Sällskapsresan – musikalen

skriv ut
Juiceknapp, fyra P, Peppes Bodega… man behöver inte säga mycket mer, alla vet precis vad man menar. Det handlar förstås om Sällskapsresan, som efter två utsålda säsonger i Malmö nu intar Stockholm.

Musikalen Sällskapsresan är den officiella scenversionen av Lasse Åbergs klassiska filmkomedi från 1980. Ett mästerverk som med rätta har lämnat ett otal härliga minnen efter sig bland generationer av biobesökare. Filmen Sällskapsresan är inte bara den ojämförligt mest sedda svenska filmen någonsin, den är säkerligen också en av de mest älskade.

Stig-Helmer åker på charterresa till Gran Canaria. Huvudberättelsen kretsar kring Stig-Helmer Olsson och norrmannen Ole Bramserud, som av en slump hamnar bredvid varandra på flygplanet och sedan också tvingas dela hotellrum.

Andra rollfigurer som dyker upp är systrarna Siv och Maj-Britt, det nygifta paret Storch, företagaren Gösta Angerud som hoppas göra ett klipp och läkaren dr B. A:son Levander – som lurat Stig-Helmer att smuggla pengar åt honom i ett paket – samt Berra och Robban, som letar efter ”Pepes Bodega”, som säljer åttioprocentig rom upphälld på vinflaskor.

I rollen som Stig Helmer ser vi Anders ”Ankan” Johansson, som är som klippt och skuren för rollen, både till utseende och sättet. Hans-Erik Dyvik Husby som spelar norrmannen Ole var en trevlig överraskning. Vilken utstrålning! Tillsammans är de perfekta som radarparet Stig Helmer och Ole, som tagna ur filmen. Den enda som är med från filmen är Sven Melander som Berra, som hans kompis Robban ser vi Tomas Bolme. I övriga roller ser vi: Frida Bergh, Nina Pressing, Fredrik Dolk, Cornelius Löfmark och Olof Ramel m fl. Castingen är som vanligt perfekt när Vicky von der Lancken är inblandad.

Självklart är alla viktiga moment med. Allt är lagom avvägt, lagom förändrat och precis så där småputtrigt som det ska vara. Man känner igen sig, vet vad som ska komma i nästa scen och skratten sitter där de brukar. Det är väl egentligen bara sångnumren som är nya, dem har vi ju inte hört förut – men nog märks det att Bengt Palmers varit inblandad och behållit nyanserna från filmmusiken.

Det är såklart en nostalgitripp att se den gamla filmen som musikal. Trots att man vet exakt allt om handling och repliker så är det en föreställning som man roas av. Det känns inte som gammal skåpmat, utan är roligt att se hur man gjort musikal av filmen. Så visst är den värd att se!

Utan att säga för mycket, så finns där ändå en och annan nyhet i musikalen. Kolla in juiceknappen… och vänta bara och se vilka Berra och Robban får lift med till Grisfesten…

Sällskapsresan spelas på Chinateatern och är 2 timmar och 35 minuter inklusive paus.
SällskapsresanSällskapsresan

 

Bilder pressmaterial, text – Marlene Rindå Jikita

Visited 25 times, 1 visit(s) today