Du i Fokus
Upplevelser

90 ärliga minuter med William Spetz

skriv ut
Glöm allt vad du hittills sett och hört om William Spetz. Glöm också allt om ridåer och traditionell teater. ”Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme” ger dig en tom scen sånär som på en bänk och en urna. Men den ger dig samtidigt ett helt liv och väldigt mycket känslor.

I ”Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme?” får vi följa med William Spetz under hans sista kväll med sin mormor Ulla. För henne berättar han om en uppväxt med pushiga gympalärare, kroppskomplex och ilandskamper. Vi möter också den prestationssjuka Lisa som måste ha betyget A i allt för att kunna sova om nätterna. Men framförallt lär vi känna kvinnan som gav William allt, innan hon dog lungsjuk i hans famn den 6 januari 2015.

Detta är inte likt något som går på någon scen just nu. Redan från första minuten är allt annorlunda och oförväntat. Borta är de klatschiga, rappa kommentarerna, fram kommer en otroligt ödmjuk och kärleksfull son och dotterson. En ung man, uppvuxen tätt inpå sin mormor som nu får ett otroligt värdigt och kärleksfullt avsked. Hela föreställningen känns som en hyllning till en älskad familjemedlem, som gått bort alldeles för tidigt. Men också med små moralkakor som vi nog alla borde få med oss och påminnas om lite då och då.

Allt William har är en scen, en bänk och en urna. Det är allt vi ser när vi kommer in i salongen. Han visar videosnuttar från sin uppväxt där både mamma, mormor och en liten William syns i bild. Han är helt ensam på scen och under 90 minuter får han oss både att skratta och gråta. Han berättar naket och ärligt om sin uppväxt, från när hans mamma och pappa träffades, fram till i dag. Hur han blev den han är idag.

Det är som sagt väldigt annorlunda och kanske inte något för de yngsta fansen, men definitivt för de lite äldre och vi rekommenderar ungdomar att se föreställningen tillsammans med sina föräldrar och kanske även deras föräldrar.

Komikern och skådespelaren William Spetz blev känd genom sina sketcher på Youtube och de serierna ”Williams lista” och ”Hoppas Farfar Dör” på SVT Play. Våren 2016 var han programledare för finalen av Melodifestivalen. ”Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme?” är hans första scenföreställning. För regi står Åsa Lindholm.

Föreställningen spelas på Scalateatern och är 1 tim 30 min, utan paus.

Bild – Josefine Bäckström, text – Marlene Rindå Jikita

Visited 25 times, 1 visit(s) today