Nordiska museet öppnar på glänt

skriv ut
Nordiska museet öppnar med varsamhet för publik till sommaren. Den 1 juni gläntar museet på dörren till den stora byggnaden. I Stora hallen visas Arktis – medan isen smälter som är nominerad till Årets utställning. Utställningen skildrar livet med isen som granne och är gestaltad som ett gigantiskt isberg.

Vi ser fram emot att välkomna våra besökare till en stor upplevelse under trygga former. Nordiska museet har generösa ytor, imponerande rymd och utställningar i fyra våningsplan. Vi hjälper våra besökare att hålla två meters avstånd och ge varandra utrymme att i lugn och ro utforska museet, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman på Nordiska museet.

Den 1 juni påbörjas en stegvis öppning för ett begränsat antal besökare per dag. I Stora hallen visas Arktis – medan isen smälter, som är nominerad till Årets utställning av Forum för Utställare. Utställningen skildrar livet med isen som granne och ger ett historiskt perspektiv på människans hanterande av kriser, utmaningar och möjligheter. Här finns också ett familjespår där barn och vuxna tillsammans får samla kunskap om livet i Arktis. Samtliga utställningar är öppna för besök med audioguide samt även museibutik och restaurang.

I ett andra steg, lagom till hemestertider, öppnar två stora nyheter: Nordiskas bakgård med Café Lusknäppen blir ett grönt vardagsrum utomhus med lättare mat, rättigheter, fika och glass. En ny entré med konstnärlig utsmyckning leder besökaren vidare in i museet.

 

Nordiska museet har förberett för en museiupplevelse som följer riktlinjer och rekommendationer kring det nya coronaviruset.

 

Text och bild – Nordiska Museet