Du i Fokus
Dryck

The Tottori – Japansk whisky

skriv ut

Tottori är en ny japansk blended whisky med söt rökighet. Whiskyn är producerad av Japans nyaste destilleri Kurayoshi i prefekturen Tottori och har lagrats i 3 år på amerikanska bourbonfat. 

Kurayoshi har kustläge och lagringseffekten i det fuktiga klimatet är kraftfull. Det var klimatet som gjorde att man 2015 skaffade licens för att göra whisky. Temperaturskillnaderna är stora mellan årstidsväxlingarna och det är när whiskyn expanderar ut i ekfatsväggarna lagringen sker. Värmen i södra Honshu blir tryckande sommartid med temperaturer uppåt 30˚C men kryper vintertid ner mot 2˚C.

Källvatten används i produktionen och vattnet kommer från de näraliggande Daisen-bergen. Årsvolymerna är små och för att göra en blend köper man in annan japansk whisky samt även skotsk baswhisky. Men karaktären sätts av inhemsk maltwhisky.

Den egna whiskyn dubbeldestilleras i små kopparpannor som intensifierar smakerna. Den första trion pannor rymmer bara 1000 liter vardera men senare har man satt in 3000- och 5000-literspannor.

Maltkornet importeras från utlandet, korn är svårodlat i Japan. Men i somras fick man en god skörd av tvåradigt korn på lokala åkrar. Så det finns planer på att släppa en autentisk heljapansk singelmaltwhisky i framtiden.

Kurayoshi grundades 1910 för att göra saké och shochu, samt även brandy på lokalt vin. Namnet betyder bokstavligen ”den gröna staden vid vattnet.” 14% av prefekturens yta är naturreservat och de berömda sanddynerna vid havet är kända i hela Japan. Från starten en småskalig verksamhet vilket whiskydestilleriet vittnar om idag. Ägaren heter Matsui.

Tottori har en fruktig sötaktig doft med lätta rökslingor. Smaken är följsam och mjuk med god karamellsötma och vaniljtoner men också stramare rök- och träaromer. Eftersmaken är aningen eterisk med honungssötma. Styrkan på 43% ökar fylligheten och även sötman. Whiskyn smakar mycket för att vara en blended.

– Tottori är en drickwhisky med karaktär som går att sippa på med eller utan is, säger Martina Talmet från Arcus. Den passar också väldigt bra i drinkar eftersom whiskyn sticker ut lagom mycket. Testa Fujuhatan som är en japanskinspirerad Manhattan, receptet finns här under.

 

The Tottori Blended Japanese Whisky 43%

Artnr: 40662

Pris: 459 kr

 

Fujihatan

5 cl The Tottori Blended whisky
1,5 cl sake
1 cl söt röd vermouth
stänk Angostura bitter

Rör med is och sila i cocktailglas. Garnera med citronskal.

 

Text och bild – Pressmaterial

Visited 19 times, 1 visit(s) today