Du i Fokus
MusikUpplevelser

Scensommar på Artipelag är tillbaka

skriv ut

Årets Scensommar på Artipelag bjuder på möten i gränslandet mellan musik, konst, dans och poesi där naturen får spela huvudrollen. Det fullspäckade programmet går av stapeln den 6 juni med en storslagen nationaldagskonsert, därefter bjuds publiken på en uppsjö av olika kulturupplevelser fram till den 18 augusti. Vid tre tillfällen under sommaren möter konstnärer några av Sveriges främsta tonsättare och musiker. Det nya konceptet Crossroads har premiär den 16 juni då konstnären Dina Isaeus-Daggfeldt skapar ett nytt konstverk framför publik i dialog med kompositören Jacob Mühlrads musik.

Scensommar programmet bjuder även på Nina Stemme, Myrra Malmberg, Bröderna Martin, Göran och Johan Fröst, Gustaf Hammarsten, Kenneth Kvarnström och Isabella Lundgren. Upplev konstperformance på takterrassen, en pianokonsert mitt i en immersiv konstupplevelse, kammarmusik i världsklass, dans och poesi i konsthallen, jazz i foajén och mycket mer.

Efter förra årets framförande av Konst du aldrig sett, musik du aldrig hört, presenterar Artipelag en vidareutveckling av konceptet. Den nya satsningen Crossroads är en serie föreställningar där publiken får ta del av skapandeprocessen när konst och musik sammanstrålar i ett allkonstverk. Här skapar bl.a. konstnären Dina Isæus–Daggfeldt ett konstverk till tonsättaren Jacob Mühlrads musik. Konstnären Torbjörn Johansson möter slagverkaren Mika Takehara. Dessutom bjuder konstnären Pippo Lionni på Actionreaction, i en experimentell interaktiv improvisation där abstrakt måleri och samtida musik smälter samman.

Pianisten Roland Pöntinen bjuder på en konsert mitt i den uppslukande konstupplevlesen Imagine van Gogh i Artboxen. Kompositören Peter Nordahl leder en musikfest av högsta kaliber som hyllar Sveriges nationalskald Evert Taube. Selma Lagerlöfs Bortbytingen tolkas av Dramatenskådespelaren Hannes Meidal. Skådespelaren Gustaf Hammarsten läser van Goghs brev i Imagine van Gogh till tonerna av Boulanger, Strohl och Satie. Nina Stemme, en av Sveriges internationellt mest hyllade dramatiska sopraner, bjuder slutligen på en finalkonsert av årets upplaga av Scensommar. Detta är bara ett axplock av programmet som presenteras i sin helhet på Artipelag.se.

Programmet har skapats under konstnärlig ledning av Jacob Kellermann, internationellt verksam gitarrist. Uppdraget utför han för fjärde året i rad och inkluderar allt från jazz, konstperformances, folkmusik, läsning av poesi, dans och klassisk musik.

– Min vision med Scensommar har alltid varit att undersöka de synergieffekter som uppstår i gränslandet mellan konst och natur. Årets program är en fantastisk mix av otroligt många uttryck och vi använder oss verkligen av hela Artipelags storslagna byggnad och intilliggande natur. Jag ser särskilt fram emot vårt nya koncept Crossroads. Där låter vi publiken komma bakom konstnärer och musikers skapandeprocess genom att undersöka om konst kan vara en dynamisk del i en föreställning – en aktör precis som en musiker eller en dansare i en ensemble. På vilket sätt kommer de musikaliska verken framstå i relation till det visuella? Hur kommer musikernas och konstnärernas samspel påverkas av varandra? Och hur kommer publikens lyssnande och upplevelse av konsten påverkas av att själva vara en del av denna process? På ett plan är konceptet ett experiment och varje tillfälle ett unikt möte mellan konstnär och musiker som endast sker där och då. Det ska bli oerhört spännande att se hur detta utvecklar sig säger Jacob Kellermann, konstnärlig ledare för Scensommar 2024.

PROGRAM 6 JUNI – 18 AUGUSTI

6 juni
Storslagen nationaldagskonsert
Fira nationaldagen på Artipelag med en storslagen konsert där bland annat Lars Erik Larssons älskade verk Förklädd Gud framförs. Medverkar gör sopran Jeanette Köhn, baryton Karl-Magnus Fredriksson, Mikaeli Kammarkör samt Blåsarsymfonikerna under ledning av Anders Eby. Reciterar gör skådespelaren Sten Ljunggren.

16 juni
Crossroads: ett möte i gränslandet mellan konsert och konstperformance med Dina Isæus–Daggfeldt och Jacob Mühlrad
Som en del av Artipelags innovativa satsning, Crossroads, möts Dina Isæus-Daggfeldt och Jacob Mühlrad i en konstnärlig sammanstrålning. Här skapar Isæus-Daggfeldt ett konstverk till tonerna av Mühlrads musik framförd av musiker ur Kungliga Filharmonikerna.

23 juni
All or Nothing at All – en hommage till jazzens ikoniska kvinnor framförd av Isabella Lundgren
Avsluta midsommarhelgen på Artipelag med en av våra starkast lysande stjärnor på jazzhimlen, Isabella Lundgren med band. I konserten All or nothing at all sjunger Isabella den amerikanska sångbokens största sånger, komponerade av några av musikhistoriens mest ikoniska kvinnor som Billie Holliday, Judy Garland och Barbra Streisand med flera.

30 juni
Pöntinen hyllar van Gogh – en pianokonsert utöver det vanliga
Sveriges främsta konsertpianist Roland Pöntinen bjuder på ett skräddarsytt program för att hylla Van Goghs konst. Konserten ger en unik möjlighet att välja sin egna upplevelse; ståendes, promenerandes eller sittandes mitt i den storslagna konstupplevelsen Imagine Van Gogh.

3 juli
Crossroads: slagverkaren Mika Takehara och konstnären Torbjörn Johansson i ett unikt konst– och musik performance
Slagverkaren Mika Takehara och konstnären Torbjörn Johansson möts i ett enastående framförande. Upplev ett konstperformance där skapande kombinerat med livemusik blir del av en dynamisk föreställning.

7 juli
Spår av tid – dansaren Kenneth Kvarnström och lutenisten Jonas Nordberg i en spännande återförening
Små detaljer väcker stora känslor till liv när dansaren Kenneth Kvarnström återförenas med lutenisten Jonas Nordberg i ett utdrag ur föreställningen Stolen. Tillsammans utforskar de vad tiden stulit efter elva år isär.

SE HELA SCENSOMMARPROGRAMMET

Text och bild – Pressmaterial

Visited 14 times, 1 visit(s) today