Du i Fokus
Upplevelser

Lasse Åberg visar sin utställning Souvenirer på Dansmuseet

skriv ut
Lasse Åberg har samlat på souvenirer i över 20 år. Hans utställning Souvenirer har turnerat på flera museer i Sverige. Nu i vår visas den på Dansmuseet som ligger på Drottninggatan 17 – mitt i Stockholms souvenirdistrikt. 

Utställningen innehåller 300 alster som björktavlor, snäckarbeten, tändstickstavlor och mycket annat. Här finns fullriggare av snäckskal från både Risör i Norge och Gränna, Eiffeltorn från Paris och den obligatoriska gondolen från Venedig. Vi känner igen det mesta. Allt är smaklöst med en blandning av bondfångeri, naivitet och omedveten humor. Ett besök i Souvenirer ger upphov till många goda skratt.

​– Dansmuseets grundare, Rolf de Maré, samlade också på souvenirer under många av sina resor. Han köpte både typiska minnessaker men även museiföremål. Men egentligen är de olika objekten i en museisamling alltid en souvenir, en minnessak från en viss tid eller plats. Föremål på museer hjälper oss att minnas. Skillnaden är kanske att typiska souvenirer anses som fula och smaklösa men en museisamling ska tvärtom vara smakfull, säger Eva-Sofi Ernstell, museichef på Dansmuseet.

Dansmuseet visar även en samling verk av konstnärer som låtit sig inspireras av souvenirernas värld. Bland dessa finns Peter Johansson, Niki Lindroth von Bahr, Per B Sundberg och Ylva Ekman.

Souvenirer pågår på Dansmuseet 29 januari–26 juli 2020.

 

Text och bild – Pressmaterial

 

Visited 19 times, 1 visit(s) today