I gläntornas ljus – en levande saga i tre kapitel

skriv ut
Norrviken har under de senaste åren ramat in park och utställningar under tematiska rubriker. Man har bland annat mött romantiken, barocken och nu senast firades 100-årsjubileet med renässansen som inspirationskälla. 2021 lyder temat Skogens år som på olika vis kommer göra sig påmint i såväl park som installationer av tre kända kreatörer.

Sommarens stora utställning, I gläntornas ljus, är en saga i tre kapitel, skrivna av tre internationellt erkända kreatörer Bea Szenfeld, Gunnar Kaj och Karin Wiberg. De kommer alla ge sin personliga tolkning av temat. Det blir en säsong då vilt och tuktat samsas, inramat av elegans och naturlig skönhet − helt på Norrvikens vis.

Följ med till gläntorna, de undangömda platserna, naturens egna orörda rum, med nya stigar att följa. De fria siktlinjerna genom Norrvikens gör att gränserna blir flytande, och trädgården blir en del av skog och hav. Mötet mellan det elegant anlagda, det vilda och de öppna gläntorna däremellan, skapar Norrvikens unika magi. Låt själen grönska på Norrvikens trädgårdar.

Norrviken är en magisk plats, säger Lotte Karlefors, utvecklingsansvarig. 2021 vill vi genom oväntade möten lyfta fram och förstärka det sagolika i samspelet med skogen, på Norrvikens vis.

 

Bea Szenfeld är modeskaparen som skapat rubriker världen över för sitt sätt att skapa makalösa papperskreationer inom såväl modevärlden som på den rent konstnärliga scenen. Beas alldeles säregna och ofattbara vis att ta sig an materialet papper slutar aldrig att förundra och överraska. Vi möter hennes kreationer i Villa Abelin.

Gunnar Kaj är för många känd för sina fantastiska blomsterarrangemang till 14 Nobelbanketter men blomsteravtryck sträcker sig mycket längre än så och Gunnar har under sin karriär skapat blomsterutställningar på Drottningholms slott, Ulriksdal och Carl Larssongården för att nämna några. Hans starka kärlek till skogen visas i förtrollande blomsterinstallationer som framhäver skönheten och rikedomen i växtligheten runt omkring i parken och Erikshus.

Karin Wiberg, konstnären och skulptören som gärna använder naturen i sin presentation för sitt skapande. Hennes skulpturer har gästat såväl internationell som inhemsk scen. Karin Wibergs smått svävande luftandar befinner sig alldeles precis ovanför marken. I sällskap med hennes väsenslika skogsdjur lockar de oss in på hemliga stigar. Bland mossa och ormbunkar för de oss uppåt, mot åsens topp och ravinens djup.

 

 

Utställningen pågår mellan den 28 maj-19 september.

 

 

Text och bild – pressmaterial