Du i Fokus
Hem & Inredning

Så tvättar du miljövänligt och skonsamt

skriv ut

Förr i tiden, innan den elektriska tvättmaskinen uppfanns, tog det flera dagar att tvätta och i vissa hushåll tvättade man därför bara några få gånger om året. Även efter att den elektriska tvättmaskinen uppfanns i början av 1900-talet var folk sparsamma med sin tvätt och tvättade kläderna när de verkligen var smutsiga.

Idag finns gemensamma tvättstugor i de flesta flerfamiljshus och många har även egna tvättstugor i sina hem. Det är vanligt att man tvättar kläderna efter bara en användning och dessutom fyller man sällan maskinen, vilket belastar miljön och sliter på både kläder och tvättmaskin. För att spara på miljön, tid och pengar är det viktigt att man lär sig tvätta på ett skonsamt sätt.

Behöver det verkligen tvättas?

Tänk till en extra gång innan du tvättar ett plagg. Är det verkligen smutsigt eller behöver det bara fräschas upp lite? En del plagg behöver inte tvättas alls utan mår bäst av att vädras, till exempel ull och organiska material.

Hoppa över förtvätt

Kläder som inte är ordentligt nersmutsade behöver inte förtvättas för att bli rena. Försök att undvika förtvätt när du tvättar normalt smutsad tvätt så sparar du på miljön. Tänk dock på att vissa ämnen såsom blod och äggviteämnen löses i kallt vatten så plagg med sådana fläckar bör förtvättas.

Undvik sköljmedel

För både miljön och hälsan, tänkt till en extra gång innan sköljmedel används i tvätten. Det finns nämligen kemikalier i sköljmedel som är svåra att bryta ned. Dessutom förstörs fibrerna i textilierna av sköljmedel. Om ni ändå vill använda sköljmedel välj ett parfymfritt och krav-och miljömärkt.

Dosera rätt

Mätningar visar att ca en fjärdedel av allt tvättmedel som förbrukas i Sverige, används helt i onödan. För mycket tvättmedel är inte bra för miljön, kläderna eller för tvättmaskinen. Många lägger till extra tvättmedel för de tror att tvätten blir renare då, men så är det inte. Allt tvättmedel åker inte ut med sköljvattnet vid överdosering utan en del medel blir kvar i kläderna. Följ anvisningarna på tvättmedelsförpackningen för att dosera rätt mängd.

Fyll tvättmaskinen

Du tvättar mest ekonomiskt och miljövänligt, om du fyller tvättmaskinen. Det är oekonomiskt att lägga bara lite tvätt i maskinen och det leder till att tvätten och maskinen slits hårdare. Men det är heller inte bra att överskrida maximal tvättmängd. Tvättresultatet blir lidande och kläderna kan ta skada om maskinen är överfull.

Torka miljösmart

Det är torkprocessen som drar mest energi vid tvätt- och torkning av textilier. Därför är det absolut bästa för miljön att hängtorka tvätten. Det sliter dessutom inte på plaggen.

 

Text och bild – PODAB

Visited 4 times, 1 visit(s) today