Du i Fokus
Upplevelser

Fotoutställningen Ikoner visas på Jönköpings läns museum

skriv ut
Fotoutställningen Ikoner – en utställning om att få finnas visas just nu på Jönköpings läns museum. Porträtt av kända ikoner och arketyper där vi alla kan finna någon eller något att relatera till. Det är bilder av universella drömmar och önskningar om att vara en del av populärkulturen, konsten eller samhället.

Ikoner är Fotografiskas största projekt någonsin och ett samarbete med Glada Hudik-teaterns grundare Pär Johansson, fotograf Emma Svensson och kostymörer Linda Sandberg och Helena Andersson. Det är också en utställning om svårigheter och utmaningar.

Synlighet ger förståelse för olikheter. Vi kan alla med våra kvalitéer och brister bidra till ett rikare samhälle. Och vi är alla i någon mån avvikande eller annorlunda; för vi är alla unika, men inte så olika som vi tror.

Men här gestaltas ikonerna av en grupp som sällan eller aldrig har fått synas, trots att de alltid funnits bland oss. De 21 modellerna från hela Sverige har flera saker gemensamt; drömmar, känslor och Downs syndrom.

Den här utställningen handlar om något som är större än fotografi. Den handlar om att få finnas och att få ta plats, oavsett vem du är. Vi behöver alla en ikon eller en förebild att relatera till. Drömmarna som de 21 modellerna iscensätter är allmänmänskliga, för vem har inte någon gång velat bli drottning, polis eller skådespelare?

-I år är det 100 år sedan Sverige startade rasbiologiska institutet i Uppsala. Det är inte så längesen. Vi vill visa med denna utställning att mångfald gör samhället rikare”, säger Glada Hudik-teaterns grundare Pär Johansson.

 

Fotoutställningen visas på Jönköpings läns museum 27 augusti – 27 november.

 

Text och bild – Pressmaterial

 

Visited 20 times, 1 visit(s) today