Du i Fokus
Mat & DryckUpplevelser

Julbord i en vintervärld med extra allt!

skriv ut
Det är fjärde året vi testar Birka Cruises julbord och för två år sedan slog Birka Cruises på stort och förvandlade sin matsal till en vintervärld. Redan då sa vi att det inte kan bli bättre, men det kunde det. Förra året toppade man det lite till och med årets ändringar är det helt makalöst.

I onsdags slog Birka Cruises upp dörrarna för årets Vintersmak. Sagovärlden är kvar men lite glittrigare och lite mysigare. Även i år är matsalen klädd från golv till tak med glitter, granar och julpynt. Sagoslottet och bron är utbytt mot ett sagoträd med grenar som sträcker ut sig som ett tak med fantasifullt pynt i bladverket och grenarna.

Julbordet är även i år traditionellt och rätt sparsamt, men de klassiska julrätterna som Jansson, skinka och lutfisk finns förstås där. Vi vet sedan föregående år att lutfisken är skälet till att många väljer just Birka Cruises och den är precis lika god i år som förut. Ni måste testa fläsksidan (istället för revbensspjäll) som vi höjer till skyarna, här snackar vi “sjukt gott”! De veganska köttbullarna var också bland det godaste på årets buffé, missa inte dem!

Det mesta är tillagat ombord och håller hög kvalité, vad sägs om 250 000 handrullade köttbullar! Mycket jobb för köket, men som köksmästare Glenn säger “det blir godare så”. Det finns även gott om alternativ för vegetarianer och veganer. Allt finns där och är väldigt gott. Bland nyheterna kan nämnas en ny sill med chilismak – inte så stark mer smakrik och god.

Godisrummet är kvar! Varför ändra ett vinnande koncept? Till efterrätt har man alltså inte bara godsakerna från buffén, utan även smågodis av alla sorter. Ett perfekt avslut på en god och trevlig middag.

Medan man äter går sagolika älvor och alver runt bland borden och underhåller med trolleritrick och akrobatik. Lättsamt och roligt både för stora och små.

Som avslutning på kvällen tar man plats i nattklubben Backstage, där Birka Cruises bjuder på julshow. Nu snackar vi julshow 2.0 med både humor och känsla. Vi får höra klassiker från Kalle Anka, härlig julmusik och akrobaterna/älvorna från matsalen har smugit sig in i showen och lyfter den till helt nya höjder. Showen har också blivit lite längre, så nu hinner man mer än att blinka innan den är över.

Höjdpunkterna på Birka Cruises julsatsning är förstås utsmyckningen av fartyget som är helt makalös men numera även en härlig julshow! Är man sugen på Östersjöns godaste lutfisk och saftigaste fläsket har man kommit rätt. Sammantaget kan vi konstatera att den som väljer Birka Cruises som årets enda julbord kommer att vara helt nöjd. Och väldigt mätt!

Vi är nöjda! Det vill inte säga lite när man, som vi, testar en mängd julbord varje år. Återigen säger vi att det inte kan bli bättre än så här. Det går bara inte att överträffa! Får man inte julkänsla när kryssningen är över, då får man det aldrig.

 

Text och bild – Martin Jikita & Marlene Rindå Jikita

 

Visited 44 times, 1 visit(s) today