Du i Fokus
FilmUpplevelser

Filmen om Thomas Quick

skriv ut
Journalisterna Hannes Råstam och Jenny Küttims arbete med att bena ut lögnerna bakom fallet kring Thomas Quick kan nog inte benämnas som annat än en rättsskandal. Den så kallade “Sätermannen” påstod sig ha mördat över 30 personer – men var det verkligen sant? Filmen Quick hjälper oss att förstå fallet lite bättre.

Filmen Quick bygger på Hannes Råstams bok ”Fallet Thomas Quick – att skapa en seriemördare”, som legat till grund för Erlend Loes filmmanus. Jenny Küttim har även varit med en del under manusarbetet. Självklart finns det fler sidor av historien, men det är det som Råstam och Küttim grävt fram som filmen handlar om.

Filmen Quick handlar alltså om två journalister som bestämmer sig för titta närmare på “Fallet Quick”, vad som fällde honom, bevisning, rättsväsendet och psykiatrin. Besatta av att hitta sanningen bestämmer de sig för att gå till botten med det komplicerade rättsfallet, och ju mer de gräver desto större visar sig lögnerna vara. Från Råstams närgångna intervjuer med Quick på Säters kriminalvårdsanstalt, till Küttims noggranna faktagranskning, får publiken följa bergochdalbanan som ska visa sig vara Sveriges största rättsskandal. Under arbetets gång får Råstam dessutom obotlig cancer.

Jonas Karlsson spelar Johannes Råstam, som hans kollega Jenny Küttim ser vi Alba August och Thomas Quick själv spelas av David Dencik. Det var Dencik som köpte rättigheterna till filmen och har alltid tänk sig själv i rollen som Quick. Intresset för rättsfall skapades sedan han gjort rollen som Lasermannen John Ausonius i en tv-serie. Filmen regisseras av Mikael Håfström, som tidigare regisserat bla ”Ondskan”.

Det är samtalen mellan Quick och Råstam som är ryggraden i hela filmen, de känns mer som samtal än som intervjuer. Man känner en slags vänskap mellan männen, även om den är udda och lite kantig. Man känner också de frustration som både Råstam och Küttim delade när arbetet gick långsamt framåt, men även triumfen när de lyckades komma vidare. Jonas Karlsson och Alba August är fullkomligt strålande och personkemin går verkligen genom filmduken. Vad säger man om David Dencik som Quick? Fullkomligt briljant förstås! Det är inte alls konstigt att han ville göra rollen, man har till och med lyckats få honom att likna Quick utseendemässigt.

Igår var det stor galapremiär på biograf Rigoletto i Stockholm och intresset var stort! Kändisarna trängdes på röda mattan tillsammans med filmkritiker och mängder av statister som varit med i filmen. Så gott som hela filmteamet fanns på plats och för några var det första gången de såg filmen. Som regissören Mikael Håfström sa efteråt “Det är första gången jag ser filmen på stor duk med stor publik”. Han var mycket nöjd med publikens reaktioner och de stående ovationerna.

Cancern tog Hannes Råstam innan Quick fick resning och släpptes, han fick alltså aldrig ta del av vare sig den triumfen eller filmen. Det känns faktiskt väldigt orättvist, han borde varit med på hela resan, och skålat i bubbel men familj, kollegor och vänner på efterfesten. Men livet är som bekant inte alltid rättvis.

Filmen är intressant och rollprestationerna suveräna, absolut sevärd alltså. Vi vet att Thomas Quick fälldes på felaktiva grunder, det är bevisat. Men vet vi vad som faktiskt hände? Vem utförde egentligen alla de där morden? Det får vi förmodligen aldrig veta.

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita

 

Visited 20 times, 1 visit(s) today