Du i Fokus
TeaterUpplevelser

The Book of Mormon – en självklar succé!

skriv ut
Halleluja! Det är nog det uttrycket som passar bäst när man lämnar Chinateatern efter att ha sett föreställningen The Book of Mormon med bla Linus Wahlgren och Per Andersson. Detta kan vara något av det bästa som visats i Sverige! Succén är självklar!

Det handlar om två unga missionärer som ska missionera i norra Uganda och sprida budskapet om den tredje, kanske något mindre kända, delen av Bibeln – Mormons bok. Den entusiastiske missionären Kevin Price är en stilig helylle amerikan med stark religiös övertygelse. Hans påtvingade följeslagare Arnold Cunningham är lite mindre helylle kanske man kan säga. Han håller sej inte riktigt till sanningen hela tiden.

Omgivna av svält, våld, aids och malariamyggor inser de snabbt att deras träning inför resan inte alls speglar den verklighet de nu står inför. Vägen till frälsning via deras amerikanske profet och mormonismen är inte det minsta tilltalande för de tvivlande, nedbrutna byborna. Ett inte helt enkelt uppdrag alltså.

The Book of Mormon tog många år att skriva och det är skaparna av South Park och kompositören bakom Frost som är skyldiga till detta otroligt annorlunda och helt suveräna spektakel. Det är en kärleksfulla historia som kryddats med knivskarp komik, suveräna musiknummer, otroliga kläder, supersnygg dekor och en perfekt sammansatt ensemble. Allt är helt igenom galet bra helt enkelt!

Språket är ganska utmanande, både svordomar och könsord förekommer ganska frekvent. Är man pryd får man blunda lite med öronen eller åtminstone vara medveten om att detta förekommer. Vi skrattar högt större delen av tiden, men ibland fastnar skratten i halsen och man får sej en tankeställare…

Det finns faktiskt inget negativt alls att säga om föreställningen! Detta kommer att bli årets musikalupplevelse och en given succé! Så är det bara!

 

Text – Marlene Rindå Jikita, bild – pressbild

Visited 13 times, 1 visit(s) today