Du i Fokus
Resor

“Vett och etikett” svenskar värderar under flygresan

skriv ut

En undersökning från hotell- och resesöksajten momondo visar att svenskar har starka åsikter om vad som är – och inte är – socialt accepterat inför och under flygresan. Är det okej att klappa händerna när planet landar? Eller att ta av sig skorna under flygturen? Och vad säger egentligen svenska resenärer om att ta med sig ett hårdkokt ägg som matsäck?

– Enligt undersökningen har tre av fem svenskar (60 procent) upplevt oacceptabla beteenden i såväl flygplan som på flygplatsen. Redan vid incheckning och gaten riskerar du att reta upp svenska resenärer. Även om det är omöjligt att vara alla till lags kan undersökningen vägleda kring beteenden svenska resenärer värdesätter – eller inte – under en flygresa, säger Per Christiansen, reseexpert och Senior Vice President på momondo.

Även vett- och etikettexperten Mats Danielsson har tittat på undersökningen och påpekar:

– Både innan och under flygningen delar vi på det offentliga rummet tillsammans med våra medpassagerare. Vett och etikett innebär tålamod och överseende med andras misstag, men även att respektera andra och inte alltid sätta sina egna behov först. Råkar du störa en medpassagerare under flygningen är ett tips att le och be om ursäkt – det kan avväpna även den mest irriterade medresenären.

Här nedan listar momondo några outtalade “vett & etikett”-regler som många svenskar kan skriva under – och som kan vara en användbar guide inför nästa resa.

  • Vid säkerhetskontrollen är det snabba puckar som gäller. Om du spenderar för mycket tid med att tömma dina fickor (33 procent), fylla vätskebehållare (24 procent) eller ta ut datorn ur fodralet (24 procent) riskerar du att orsaka irritation i kön. Men att vara alltför hetsig kan också vara ett “big no-no” – exempelvis om du försöker få en låda innan de framför dig (30 procent).

  • Tunga ögonlock? Enligt de svenska resenärerna räcker inte det som argument för att ta upp flera säten för en tupplur – oavsett om det gäller vid gaten (61 procent) eller på flyget (53 procent). Inte ens en powernap på flygplatsgolvet anses vara accepterat (59 procent). Och se till att vakna upp om passageraren i sätet bredvid på flygplanet behöver komma ut – annars riskerar du att få arga blickar från majoriteten av medpassagerare (73 procent).

  • Att ta av sig skorna under flygturen är fullt accepterat. Men behåll strumporna på! Annars riskerar du att irritera åtminstone tre av fyra svenskar (75 procent). Och när vi ändå är inne på ämnet ”fötter” anser fler än fyra av fem (84 procent) att du bör undvika att lyfta upp dem mot sätet framför dig.

  • Schemalägg tid för styling och manikyr innan du beger dig mot flygplatsen. Svenska resenärer anser att allt från att spruta parfym (81 procent), måla naglar (73 procent) och fila naglar (69 procent) till att plocka ögonbryn (68 procent) och styla håret (53 procent) är oacceptabelt ombord på flygplanet. Tre av fem (61 procent) uppskattar även om man utför sin hudvårdsrutin innan det är dags att styra kosan mot flygplatsen.

  • Brukar du drömskt blicka ut genom flygplansfönstret till en av dina favoritlåtar? Fler än fyra av fem (77 procent) uppskattar om du i så fall tyglar eventuella tankar på att själv ta ton eller börja nynna. Generellt föredrar svenska resenärer ett så tyst klimat som möjligt. Bland annat anser fler än varannan svensk (57 procent) att det inte är okej att skratta högt till en film eller bok. Varannan svensk (51 procent) uppger även att det är socialt oacceptabelt att samtala med en passagerare i mittgången. Däremot får du gärna klappa händer och heja på när flygplanet landar – åtminstone om du frågar tre av fyra svenskar (74 procent).

  • Att luta tillbaka sätet eller inte luta tillbaka sätet – det är frågan. Och enligt nära tre av fyra svenskar (72 procent) är det okej… OM du frågar passageraren bakom dig (43 procent), om det är en långdistansflygning (16 procent) eller om personen framför dig lutar tillbaka sätet (13 procent).

  • Skippa tonfisk och ost som luktar fotsvett. Enligt undersökningen anser i princip alla att mat som luktar (94 procent) – inte minst ost (96 procent) – är en oacceptabel matsäck ombord på flyget. Andra livsmedel som många anser bör vara förbjudna är konserverad fisk (93 procent), mat som knastrar (91 procent) och hårdkokta ägg (78 procent).

  • Twister kring fönsterluckor och armstöd? Kom ihåg att det är den som sitter vid fönstret som har mandat över att styra huruvida det bjuds på utsikt eller skugga under flygresan – i alla fall om man frågar fler än varannan svensk (55 procent). Och bara för att du haft oturen att sitta på den trånga mittplatsen är det inte en självklarhet att du ska få använda båda armstöden, enligt varannan svensk (51 procent).

Text och bild – Pressmaterial

Visited 34 times, 1 visit(s) today