Tavelsjö – en stadsnära favorit för aktivitetsälskaren

skriv ut

Letar du efter ett besöksmål med mängder av utomhusaktiviteter? Då ska du åka till Tavelsjö, 25 minuter från Umeå. Här går det att vandra, cykla, paddla kajak, klättra i berg och mycket mer.

Tavelsjö har närmare 3 000 invånare och ligger tre mil norr om Umeå. Här är det nära till många vandringsleder. Bland annat finns vandringsleden Tavelsjön runt, som går hela vägen runt sjön. Den är 23 kilometer lång och består av grusvägar, skogsstigar och cykelvägar. Man kan börja och starta var som helst längs leden och det finns flera rastplatser att stanna vid och njuta av de fina vyerna runt sjön.

Från Umeå kan du också följa den fyra mil långa Tavelsjöleden ända till Tavelsjö, där den knyts samman med både Vindelälvsleden och Vännforsleden.

I Tavelsjö finns även Tio Toppar, en uppskattad besöksguide som visar vägen upp på tio berg med varierande svårighetsgrad. För varje berg finns en markerad stig från foten till toppen. Här går det att välja mellan vandringar på knappa kilometern till drygt två kilometer enkel väg, samtliga lagom svåra att bemästra för barnfamiljen. För 10 000 år sedan var området glaciärtäckt och när inlandsisen smälte låg högsta kustlinjen just nedanför Tavelsjöbergets topp.

Det är enkelt att ta sig till Tavelsjö från Umeå, men vill man bo i Tavelsjö finns många Bed and Breakfast. Här finns också Tavelsjö Wärdshus och närliggande Blåeld, som är en charmig trädgårds- och designbutik med växthus och ateljé med egen tillverkning av glas och keramik.

Saker att göra i Tavelsjö

Tio toppar Tavelsjö, vandringar till tio av de bästa bergen, eller topparna, runt byn. En besöksguide hjälper dig hitta upp på topparna – och de bjuder på olika upplevelser, olika svårighetsgrad och olika vyer.

https://www.tiotoppar.se/

Tavelsjön Runt, en fin vandringsled på 23 kilometer runt sjön. Man kan börja och starta var som helst längs leden och det finns flera rastplatser att stanna vid och njuta av de fantastiska vyerna runtom sjön.

http://www.landsbygdsturism.se/sv/vandringsleder/tavelsjo-runt/

Tavelsjöleden, en fantastisk vandringsled på 42 kilometer som går från Umeälven i centrala Umeå hela vägen till Tavelsjö. Leden är en kombination av skogs- och bergsstigar, grusvägar och småvägar och är tillgänglig större delen av året. Längs leden finns även stugor att hyra för övernattning.

http://www.landsbygdsturism.se/sv/vandringsleder/tavelsjoleden/

Restaurang Root, serverar surdegspizza, nybakat bröd, bowls och grymt bra kaffe på Sundlingska gården just bredvid sjön. Här kan du även äta helgbrunch eller ta dig en glass.

https://www.weareroot.se/

Tavelsjö Wärdshus, här bjuds du på sommarluncher, fika och middagar på närproducerade råvaror i naturskön miljö. Slink gärna in på en after work eller pubkväll eller besök den fina gårdsbutiken där du hittar ett varierat utbud av produkter.

https://www.xn--tavelsjwrdshus-dib00a.se/

Blåeld, en upplevelse för dig som älskar trädgård med roliga och vackra tillbehör. Blåeld har funnits i Tavelsjö i 20 år och här hittar du presenter, ljus, lyktor fontäner trädgårdsmöbler, trädgårdsdekorationer, keramik och mycket mer. Helt klart värt ett besök!

https://www.xn--bleld-nra.se/

 

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Pressmaterial