Du i Fokus
Resor

Svenskarna är blyga – även på semestern

skriv ut
Vi svenskar är kända för att inte söka social kontakt i onödan. Det finns en bild av oss att vi sitter så långt bort som möjligt på tåg eller buss, hälsar inte på främlingar och undviker ögonkontakt i affären. Men hur påverkar resandet vår öppenhet mot varandra?

Det sägs ofta att människors olikheter har mer med personligheter att göra än med våra kulturer – trots det är myten om den introverta svensken djupt rotad. Många svenskar reser för att uppleva andra kulturer och bli en mer öppen person men hur påverkar egentligen resandet vår sociala inställning till varandra?

Det finns stora skillnader mellan olika nationaliteter när det kommer till att ta kontakt med andra resenärer från hemlandet under resan. I Indien startar man gärna en konversation med människor från sitt hemland på semestern (43 procent) i jämförelse med Sverige där motsvarande siffra ligger på elva procent.

– Beteendet kring vad man väljer att göra när man möter en annan turist som pratar det egna språket kan variera beroende på typ av resa. Motivet för resan kan betyda att olika saker är viktiga, som till exempel att utsätta sig för nya situationer eller söka sig till det man känner igen för att känna sig trygg och bekväm, säger Maria Lexhagen, Turismforskare och universitetslektor.

Ser man till det ur ett nordiskt perspektiv så beter vi oss relativt liknande, men då är det snarare att finnarna är de mest återhållsamma med att samtala med sina landsmän där endast nio procent svarar att de väljer att starta en konversation. I Danmark däremot svarade 19 procent att de uppskattar att träffa landsmän och väljer att starta ett samtal med dem.

Om du hör någon prata ditt eget språk när du reser utomlands, vad gör du?

Undviker att prata med dem då jag reser för att träffa lokalbor

Sverige 8%
Finland 7%
Norge 5%
Danmark 5%

Jag startar en konversation eftersom jag gillar att träffa människor från mitt hemland

Danmark 19%
Norge 13%
Sverige 11%
Finland 9%

Pratar enbart med dem om personen initierar kontakt

Finland 36%
Norge 34%
Sverige 29%
Danmark 17%

Undviker att prata med dem då jag inte vill störa

Sverige 7%
Finland 7%
Norge 5%
Danmark 5%

 

 

Källa och bild: Momondo

 

Visited 13 times, 1 visit(s) today